Edin Ramić za N1: Alma Čolo pravila dramu zbog “2.000 KM manje plate”

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako je razlog odlaska Alme Čolo iz SDA njeno “nezadovoljstvo primanjima” jer je, kako je dodao, ona javno rekla da će “imati 2.000 maraka manju platu”. Ramić je u Danu uživo komentarisao i hapšenje kolege iz SDA, Abdulaha Skake, poručivši da se nada kako će ambasador dokazati nevinost. On se osvrnuo i na poziciju Sebije Izetbegović u SDA zaključivši kako je njen rezultat u Kantonu Sarajevo, na prošlim izorima, pokazao da ona ne šteti stranci.

Uhapšen je Abdulah Skaka. SDA kadar i ambasador u Kataru. Kako komentarišete?

Neka svako radi svoj posao, nadam se da će Skaka dokazati svoju nevinost. Trenutak je prilično zanimljiv. Sa svim ovim hapšenjima i borbom protiv korupcije želi se u drugi plan staviti sve ono što se dešava sa funkcionisanjem, tj. nefunkcionisanjem vlasti u Bosni i Hercegovini. Generalno, ukoliko neko radi nezakonite radnje treba odgovorati, ali ne mislim da trebamo praviti neka spektakularna hapšenja.

Prošle sedmice napustila vas je Alma Čolo, kako ste dočekali ovu vijest? Jeste li joj se javili?

Nisam jer nismo imali neke bliske odnose. Ona je u pravnom timu SDA davala značajan doprinos. Imala je značajnu poziciju u SDA. Imala je neka svoja nezadovoljstva statusom, ali više vezano za neka primanja jer se vraća na stari posao.

Možete li pojasniti to nezadovoljstvo “nekim primanjima”?

Žena na sjednici Predsjedništva SDA javno kaže da će imati 2.000 maraka manju platu i od toga je pravila dramu.

Da li vam je žao što odlaze kadrovi koji su tako dugo bili u SDA i koji su veoma stručni?

Trenutak kad odlazi nije najbolji za nju, ona evidentno odlazi u opoziciju i onda iznosi stvari zbog kojih se nije slagala… Mislim da nije korektno prema stranci koja je držala do nje. Ona nije nikada izabrana direktno, uvijek je ulazila sa kompenzacijskih lista.

Uputila je dosta kritika na račun SDA. Slažete li se s njom u vezi nekih kritika?

Ona je žena koja je jasno govorila svoj stav, bila je iskrena, ali nije bila tako kritična do posljednje sjednice ili dvije kada je bilo izvjesno da je formiran Dom naroda i da ona nije u njemu. Imala je više kritika, ali one koje je iznosila na sjednici Predsjedništva SDA nisu bile tako suštinske. Želim joj svu sreću i nadam se da će se angažovati gdje je rekla (kao razlog napuštanja SDA), a ne da preko noći postane kadar neke druge stranke.

Alma Čolo u mnogome je okrivila Sebiju Izetbegović, misli da vodi procese. Smatrate li vi da je ulazak Sebije Izetbegović u politiku bila dobra odluka?

Radi se o tome da je jedan značaja broj kadrova predlagao i podržao gospođu Izetbegović, da li zbog želje da se približe porodici Izetbegović ili su njoj prepoznali kvalitet, ali je inidikativno da su oni koji su bili bliski porodici Izetbegović, i koji su važili za one koji zbog te bliskosti napreduju – postali su najveći kritičari.

Ko su ti kadrovi?

Svi oni koji su u posljednje vrijeme napuštali SDA.

Jeste li vi bliski sa predsjednikom Izetbegovićem?

Ja sam bio potpuno formiran politički nakon što sam ga upoznao, a bliže smo počeli sarađivati 2010. kada sam mu bio savjetnik. Karijeru sam gradio na bazi rada, a ne bliskosti sa predsjednikom.

Da li je dobro što je Sebija Izetbegović ušla u politiku?

Rezultati u Kantonu Sarajevo pokazuju da je ona dobila značajnu podršku građana. Ne mislim da je to nanijelo neku značajnu štetu stranci.