EMIR MEDANHODŽIĆ: “U TIŠINI UNIŠTENA NEKROPOLA ŠADIĆI NA TJENTIŠTU”

Nekropola Šadići na Tjentištu, Foča, sa 200 stećaka bila je najveća nekropola u istočnoj Bosni, ali izgradnjom magistralnog puta Foča – Gacko ova nekropola je uništena.

Dok se bošnjački političari pripremaju za lokalne izbore i grabljenje fotelja, u tišini je nezakonito Zavod za spomenike RS izdao rješenje izvodjaču radova kako na tom prostoru nema kulturnih spomenika pod zaštitom. Digla se sada velika buka oko ovog događaja na internetu i to nam je drago, jer smo ipak uspjeli podići svijest o značaju kulturne baštine samo nakon 3 godine rada. Sada svi traže krivca, optužuju vlast RS ,ali uvijek postoji i druga strana priče.

Fondacija Čuvari Baštine – Bassania je čistila ovu nekropolu prije dvije godine.

Zvali smo sve mještane Šadića i niko nam se nije odazvao ( osim Safeta Čučka i njegovog zeta Mirze koji su nam bili i domaćini) ,čak ni mjesni hodža nije došao.

“Sada plačete kao žene jer niste ništa branili kao muškarci.” Kada su Bošnjaci Šadića odselili u Sarajevo i svoje kuće pretvorili u vikendice, ona je prvo umrla u našim dušama, zarasla godinama u grmlje i šiblje, a sada umire i u realnom svijetu. A vi Fočaci glasajte i dalje za iste političare i budite razjedinjeni i neosjetljivi na vašu bogatu kulturnu baštinu. Bojim se da će na ovom magistralnom putu biti izgrađen most na Drini kod Bastasa i tako uništiti još jedan biser naše baštine stari grad Kosman.

Ja sam po majci Fočak, da ne bilo zabune, i volim taj kraj jer sam tu odrastao i proplivao na sastavcima Ćehotine i Drine, ali vrijeme da se svi pogledamo u ogledalo i pljunemo istini u oči . – izjavio je predsjednik UO Fondacije “Čuvari baštine – Bassania” Emir Medanhodžić.