Enigma uoči večerašnjeg duela Hrvatske i Španije: Ko je zarazio Ivana Perišića, a da su svi drugi čisti?

Nakon što je Hrvatski nogometni savez zaprimio test koji je pokazao da je Ivan Perišić pozitivan na virus SARS-CoV-2, liječnička služba hrvatske reprezentacije obavijestila je o situaciji nadležnu epidemiološku službu te pritom pokazala kako je reprezentacija tijekom Europskog prvenstva poštovala sve propisane mjere Stožera civilne zaštite RH, kao i mjere Uefina Return to Play protokola, objavljeno je na stranicama Saveza.

Prema dostavljenim informacijama, nadležna epidemiološka služba procijenila je da su mjere poštivane te da osim pozitivnog Ivana Perišića, kojem je određena 10-dnevna izolacija, ostali igrači te članovi stožera i delegacije ne trebaju ići u samoizolaciju. Uefa je te zaključke očito usvojila, kao što je, primjerice, bio slučaj sa škotskim igračem Billyjem Gilmourom, pišu Sportske novosti.

Uefin protokol

Pitanje je, pak, i to prilično logično, je li covid ušao u našu svlačionicu baš preko škotskih igrača…?

– U kontekstu novonastale situacije, liječnička služba čini sve kako bismo spriječili eventualno širenje virusa, kao što smo uspješno činili i tijekom jeseni kada smo imali slične pojedinačne slučajeve tijekom Lige nacija. To uključuje i antigensko testiranje koje je potvrdilo da nema drugih zaraženih članova reprezentacije – objašnjava liječnik reprezentacije Saša Janković.

HNS je tijekom jutra objavio da zbog zaštite osobnih podataka neće otkriti je li se Perišić cijepio prije Eura, kada je bila masovna akcija cijepljenja reprezentativaca i Savez je tada rekao da se “cijepila velika većina, pa i oni čije bi vas ime iznenadilo”. Stručni je stožer, pak, cijeli procijepljen, kao i ostatak HNS-ove delegacije. Kojim cjepivom također se ne zna, no HNS je uoči Eura voljne novinare cijepio Johnson&Johnson cjepivom…
Od onih za koje su to ili sami ili njihovi klubovi i savez objavili, covid su preboljeli Vida, Brozović, Brekalo, Budimir, Kramarić, Livaković, Petković, Gvardiol, Vrsaljko, Škorić i Rebić.
Što se tiče Uefina protokola “Return to Play”, on na detaljno ispisanih 35 stranica sadrži mjere, procedure i naputke kojih se svi sudionici pod njenom ingerencijom moraju pridržavati. Doduše, neke je stvari, poput “držanja distance od jednog i pol metra u svakom trenutku”, nemoguće provesti u realnim uvjetima, stoga je Uefa osmislila rigorozan plan testiranja za sve uključene u Uefine utakmice. Tako su na tekućem Euru testiranju podvrgnuti svi članovi reprezentacija, i to prije napuštanja matične zemlje, zatim nakon dolaska u zemlju u čijoj će državi nastupiti, s time da se ti rezultati moraju dostaviti najmanje šest sati prije početka utakmice. Testiranje će se zatim ponavljati dan prije svake utakmice na turniru.

Ako se dogodi da netko bude pozitivan, njega se odmah izolira i šalje u izolaciju, a liječnička služba reprezentacije mora obavijestiti o situaciji nadležnu epidemiološku službu te pokazati kako je reprezentacija tijekom Europskog prvenstva poštivala sve propisane lokalne mjere, kao i mjere Uefina “Return to Play protokola”.

Svaka reprezentacija također mora voditi iscrpan “dnevnik” svih kontakata članova reprezentacije, među ostalim i tko je s kime sjedio u busu/avionu, za vrijeme obroka, intervjua i bilo kakvih socijalnih interakcija.
Tijekom lokalnih putovanja preporučuje se korištenje dva busa umjesto jednog, kao i čarter letova, te svih onih mjera poput nošenja maske i distanciranja koje smanjuju mogućnost zaraze.
Preventivna obrana

Jutarnji je jučer došao do Ante Perišića, Ivanova oca, koji je prvotno bio iznenađen informacijama prema kojima je reprezentativac Hrvatske pozitivan na covid-19, on nije uspio dobiti sina na mobitel, ali se čuo s njegovim najboljim prijateljem i agentom Franom Jurčevićem:

– Frane se upravo ukrcavao u avion za Kopenhagen, na brzinu smo proćakulali. Znam da Ivan i Lovren jučer nisu trenirali, bila je informacija da Ivan nije dobro raspoložen. Također, znam da se Ivan u subotu navečer nije najbolje osjećao, imao je onu graničnu temperaturu, 37 stupnjeva, nikakvih drugih posebnih znakova bolesti.

Prema saznanjima Perišićeva oca, Ivan nije cijepljen, kako se pretpostavljalo, tijekom sezone u Interu nisu posegnuli za tom preventivnom obranom.

– Ivan igra sjajno, ima veliku želju da prođemo Španjolce. On obožava igrati za Hrvatsku, tako je odgojen i da mu izbornik ponudi igrati jednu jedinu minutu na utakmici, on bi to bez problema prihvatio. Šteta, velika šteta je što se ovo dogodilo. Uvjeren sam da bi Ivan protiv Španjolaca odlično odigrao…Nadam se da će reprezentacija proći dalje, dao Bog da dođemo do finala pa da Ivan zaigra na toj utakmici – poručio je.