ENTITET U PROBLEMU Republika Srpska nema novca, ponovo se zadužila za desetine miliona maraka

Ekonomisti kažu da se i pored uvećanih prihoda Republika Srpska nastavlja zaduživati. Nije jasno ni gdje je završio višak prihoda ni gdje se namjeravaju usmjeriti sredstva od novog zaduženja

Republika Srpska ove sedmice na Banjalučkoj berzi zadužuje se za novih 40 miliona maraka. Emisijom dugoročnih obveznica od 30 miliona maraka se zadužila u utorak, a danas će to učiniti i aukcijom trezorskih zapisa vrijednih 10 miliona KM, javlja BHRT.

Obveznice, koje je emitovala Republika Srpska, u iznosu od 30 miliona maraka imaju rok dospijeća od pet godina, a na njih će se plaćati fiksna kamata od 5,5 posto, što znači da će ovo zaduženje budžet i građane ukupno koštati 38 miliona maraka. Kada je riječ o trezorskim zapisima vrijednim 10 miliona maraka, tačan iznos ovog zaduženja biće poznat nakon aukcije.

Ekonomisti kažu da se i pored uvećanih prihoda Republika Srpska nastavlja zaduživati. Nije jasno ni gdje je završio višak prihoda ni gdje se namjeravaju usmjeriti sredstva od novog zaduženja.

– Koja će biti namjena ovih sredstava to ovog momenta nije jasno. To vjerovatno zna samo Ministarstvo finansija. Ovo zaduženje vjerovatno ima neku svoju svrhu, ali ja kažem nije baš poznato u šta će biti plasirana ta sredstva, rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

– UIO je objavila da je samo u januaru bilo nekih 90 miliona više u odnosu na januar prošle godine. A svejedno se Republika Srpska zadužuje i kasne isplate za nezaposlene i mnogo toga tako da je očigledno da para nema, poručuje Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Za opoziciju najnovije zaduženje je još jedan primjer bahatosti vlasti Republike Srpske.

– Zadužuju se kao narkoman u krizi. Po sve većoj i većoj kamatnoj stopi. Uzimaju sve više i više kredita. Jer njih ne interesuju krajnje posljedice. To će biti krah. Finansijski slom Republike Srpske, poručuje Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS.

Vlasti Republike Srpske u novom zaduživanju ne vide ništa sporno.

– Mi u ovom trenutku javni i ukupni dug imamo znatno ispod kriterijuma koji su propisani međunarodnim i svjetskim standardima. Ja ne znam zašto se toliko priča o tim stvarima kao da to neko pravi zločin prema vlastitom narodu, pravda se entitetski premijer Radovan Višković.

Republici Srpskoj ove godine na naplatu stižu dugovi u iznosu od milijardu i 100 miliona maraka, što je skoro petina budžeta. Uprkos tome, u ovoj godini, kroz emisije hartija od vrijednosti i kredite kod domaćih i stranih banaka, planirano je novo dugoročno zaduženje do iznosa od milijardu i 80 miliona maraka.