Erdogan: Cijena nuklearnog rata bi bila katastrofalna

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je kritizirao SAD zbog stava usljed tenzija između Turske i Grčke navodeći kako se SAD ne ponaša jednako kada je riječ o NATO saveznicima.

Ističući kako nema poređenja u važnosti Turske i Grčke u NATO-u, Erdogan je tokom intervjua emitiranog na malim ekranima, kazao kako američka administracija ne može naći saveznika kakav je Turska.

“Naša očekivanja od Amerike su da ne upleće Grčku u pogrešne kalkulacije i ne dozvoli manipulaciju međunarodnim javnim mišljenjem“, kazao je on.

Kritizirao je i nedavnu odluku SAD-a o ukidanju embarga na oružje grčkom Kipru te dodao kako je ukidanje embarga neobjašnjivo u smislu sadržaja i vremena.

Navodeći kako nedavni potez SAD-a “neće proći neodgovoreno”, Erdogan je obećao poduzeti sve korake u cilju zaštite kiparskih Turaka.

Osvrnuvši se na rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, Erdogan je kazao kako će u četvrtak razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodao je kako predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenski očekuje podršku u vezi s četiri regije (u kojima su održani referendumi, op.a.). Erdogan namjerava detaljno razgovarati s Putinom o tome.

”Da barem nisu održali referendum, nego da smo radije ovaj problem mogli riješiti diplomatijom“, kazao je Erdogan.

Upitan o mogućem nuklearnom ratu između Rusije i Ukrajine, Erdogan je kazao kako bi takav rat bio ”katastrofalan“.

“Cijena nuklearnog rata bi bila katastrofalna. Ne samo da se ne treba govoriti, nego niko ne bi trebao ni misliti o tome. Najispravniji korak bi bio ovo pitanje riješiti diplomatskim putem“, kazao je Erdogan.

Komentirao je i antiterorističke akcije Turkske te pozvao SAD i Rusiju da ispune obaveze preuzete sporazumom 2019. godine o eliminaciji terorističkih organizacija na sjeveru Sirije.

Pozvao je i međunarodnu zajednicu da prizna Tursku Republiku Sjeverni Kipar dodajući kako bi to otvorilo put ka rješavanju kiparskog pitanja.