Erdogan: Napadi na džamije na Kipru neće ostati bez odgovora

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da napadi na džamije na Kipru “neće ostati bez odgovora” nakon izvještaja o pokušaju podmetanje požara u džamiji u južnom, međunarodno priznatom dijelu kiparskih Grka, na podijeljenom mediteranskom ostrvu.

Turske provladine novine Dejli Sabah objavile su da je najmanje jedan osumnjičeni priveden nakon pokušaja spaljivanja Velike džamije 2. decembra u gradu Larnaka. U incidentu niko nije povrijeđen, javlja AP.

“Nažalost, došlo je do pokušaja napada na džamiju na južnom Kipru. Naravno, ova djela na južnom Kipru neće ostati bez odgovora”, rekao je Erdogan novinarima prije nego što je otputovao u dvodnevnu posjetu Kataru.

“Ovo je ono što poručujemo južnom Kipru: nemojte vršiti takve akte sabotaže nad našim bogomoljama. Cijena koju ćete morati platiti za takve akte sabotaže bit će velika”, rekao je.

Kipar je podijeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara pristalica saveza s Grčkom. Turska je jedina nacija koja je priznala otcijepljenu državu kiparskih Turaka na sjeveru ostrva i ne priznaje Kipar kao državu.