Evakuisan avion Olafa Scholza u Izraelu: Svi legli na pistu, kancelar morao trčati u sklonište

Neposredno pred polijetanje aviona njemačkog kancelara Olafa Scholza, oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost u Tel Avivu, prijestonici Izraela. Snimak drame koja se odigrala na aerodromu Ben Gurion se pojavio na društvenim mrežama.

Scholz se sa svojim saradnicima već ukrcao u avion, ali je stiglo hitno obavještenje da svi moraju da napuste avion i da legnu na pistu. On je brzo evakuisan i odvezen je do skloništa koja se nalaze unutar samog aerodroma.

Sirene za vazdušnu opasnost su se oglasile usljed raketa koje su ispaljene na Tel Aviv, ali je PVO sistem “Gvozdena kupola” pravovremeno reagovao.

Njemački “Bild” prenosi da su ispaljene dvije rakete koje su se mogle čuti i na samom aerodromu, tako da je njemački kancelar mogao uživo da svjedoči eksplozijama na nebu.

“Lično sam vidio eksplozije na nebu dok je izraelska Željezna kupola presrela dvije rakete”, rekao je Robin Alexander, zamjenik glavnog urednika njemačkog dnevnika Welt.

Na snimci se vidi kako novinarske ekipe i ostali putnici liježu po podu dok se čuje zračna uzbuna.

Kada je opasnost prošla, provjeren je njemački avion da bi se otklonila potencijalna opasnost. Kada je utvrđeno da je sve u redu sa avionom, on je poletio za Kairo.

Kancelar je u utorak bio u posjeti Izraelu kako bi izrazio solidarnost s tom zemljom nakon Hamasovog napada, ali i kako bi poboljšao humanitarnu pomoć za palestinske civile u Gazi.