Fadil Novalić ne želi nikako u Vojkoviće, ovo je plan za spas bivšeg premijera

Sud BiH još uvijek nije odlučio o molbi advokata presuđenog Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH, koji je u aferi “Respiratori” osuđen na četiri godine zatvora.

Njegovi advokati, podsjećamo, zatražili su odgodu izvršenja kazne zatvora, koja je prema uputnom aktu Suda planirana za 6. mart. Naime, Novalić je u zatvor trebao još 29. februara, međutim uputni akt primio je kasnije, kako bi barem sedam dana odgodio put za Vojkoviće.

“Privatne obaveze”

Prema informacijama “Avaza”, Sud BiH sutra će odlučiti o njegovoj molbi, a Novalić je između ostalog u zahtjevu da mu se odgodio izvršavanje kazne naveo da “ima nezavršenih privatnih poslova u porodičnoj kompaniji, koji su neodloživi”?!

Osim toga, Novalićevi advokati u zahtjevu su naveli da će iskoristiti pravo da traže od Predsjedništva BiH da pomiluje osuđenog Novalića.

Međutim, sve je urađeno s ciljem da Novalić uopšte ne kroči nogom u Vojkoviće.

Kako saznajemo, Novalić je od advokata tražio da iskoriste sve pravne lijekove kako bi što duže ostao na slobodi.

To je vidljivo i iz molbe koja je poslana Sudu BiH. Prema izvorima iz ove pravosudne institucije Novalić u zahtjevu za odgodu izvršenja kazne naveo da će tražiti od Predsjedništva BiH i pravo na pomilovanje.

Mišljenje Suda BiH

Zahtjev za pomilovanje bit će podnesen Ministarstvu pravde, koje će zatim tražiti mišljenje od Suda BiH, da bi zatim kompletna dokumentacija bila poslana Predsjedništvu BiH na izjašnjenje.

Do sada Predsjedništvo BiH nije se bavilo pomilovanjem optuženih za visoku korupciju, pa je teško očekivati da se Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović upuste u ovu vrstu avanture.

Osim toga, ono što je “Avaz” najavio prije mjesec dana, Novalićevi advokati uputit će vrlo brzo i apelaciju Ustavnom sudu BiH, kako bi ukazali na “povredu prava” na postupak koji je vođen pred Sudom BiH.