Feđa Dudić: Mi smo bolestan narod i nacija

Željezničar i Srajevo remizirali su rezultatom 2:2 nakon fantastičnog meča koji nam je ponudio puno uzbuđenja i zabave.

Nakon utakmice na press-konferenciji govorio je šef stručnog štaba Sarajeva Feđa Dudić.

“Čestitam ekipama na jednoj neizvjesnoj utakmici. Prvo poluvrijeme nismo bili zadovoljni posjedom lopte. Imali smo preforsiranih grešaka. Crveni karton u zadnjoj minuti, umjesto da pomjeriš liniju i ispucaš, mi dobijemo crveni karton. Onda smo na poluvremenu rekli da ćemo izaći i biti hrabri. Čestitam momcima za drugo poluvrijeme. Taktički smo jako dobro odigrali. Zabili gol na vrijeme. Kada smo izlazili u kontre, nismo izlazili slučajno, bilo je smišljeno. I onda, zadnjih pet minuta, prekidi igre… Prvi gol nas je poremetio. Onda dosta izmjena. Mali Buljubašić na kraju mislim da mu je pukla fibula. Nažalost, nije mogao ni da stoji. Šta ćemo. I ove izmjene koje smo radili bile su prinudne. Na kraju čestitam momcima. Nemamo sreće, definitivno” – rekao je Dudić.

“Da nam je neko na poluvremenu ponudio neriješeno, sigurno da bi bili zadovoljni. Kada primiš gol, normalno da ti je voda u ušima. Imamo danas, od 11 početnih, osam prvi put igra derbi. Poslije, momci koji su ulazili, nisu možda ni adekvatno govorili svojom mladošću i radi pritiska. Najgore mi je kad gledam i analiziram utakmice – kada vidim kako primamo golove, plakao bih od muke. Pohvalio bih Đokanovića, odigrao je vrhunski. Iz svake utakmice izraste bolji i bolji. Nije ito igrati za Sarajevo i za Široki ili Tuzlu. Pogotovo kada igraš ovdje protiv Željezničara” – odgovorio je Dudić.

“Nisam gurnuo Čirjaka da ga nagrdim. Ne znam kako je izgledalo. Rekao sam hajde, idemo dalje. Stojim iza svojih igrača. Abubakar još nije dobio papire. Sada ako ja krenem kukati, nema od toga ništa” – izjavio je trener Sarajeva.

Feđa je odgovorio i na komentare koje je dao Mulalić.

“Ispade sad mi Man City za Želju. Mi smo izgubili 18 igrača, ovdje se o nekim parama priča. Znate šta je 18 igrača? A došlo je devet igrača. I kad je prošao prelazni rok, izgubimo četiri standardna igrača. Ubjeđivali smo momka u sve moguće, jednostavno nije htio da ostane. Jesam ja kriv za povredu Avramovskog? I mi imamo mehaničke povrede. Imamo 19 igrača, nemamo 20. Ispade mi sad imamo 28 ili 29 igrača”– odgovorio je Dudić.

“Mi smo izopačeno i napaćeno društvo. Prva tri kola Feđa je milina, i onda ne dobiješ, odma treba mijenjati. Šta treba mijenjati? Ja sam napravio uspjeh zato što sam napravio kontinuitet rada. Koji pritisak? Evo danas 2:2 odigramo sa deset igrača. Ja sam došao ovdje jer sam nešto napravio. Nije me niko ugurao ovdje. Iza mene je moj rad. Sa 39 godina osvojio sam trofej. Kontinuirano radio. Mi nismo normalni. Nama je najveća sreća tuđa nesreća. Mi smo bolestan narod i nacija. U svemu, ne samo u sportu. Samo gledamo kako ćemo nekome glavu skinuti. I Edis je došao kad niko drugi nije ovdje radio, a sada mu skidaju glavu. Ja sam došao ovdje i napravit ću rezultat sigurno ako budem imao kontinuitet rada. Nijednom nisam izašao i rekao fali mi neko, imam što imam. Ali ne, mi napravimo vještački pritisak. De da vidimo šta stoji iza tebe? Šta si napravio u karijeri? Šta je tvoja preporuka da dođeš u Sarajevo? Evo, bilo je sezona sa strane u Sarajevu. Sada smo promijenili 18 igrača, došlo je devet. Šta treba? Da letimo? I igramo i više nego dobro. Neke stvari smo prebrzo uhvatili i dobili. Raduje me kada imamo igru. Evo Jakirović ima kontinuitet. Ostavili su ga, pa sad ljudi haraju. Sinoć su ispali pukom srećom. Vidjeli ste kakav je fudbal. Mi bi samo mijenjali, što ima neko tvoj s kime sjediš na kafi, pa se naprave lažni tekstovi, pa se spominje moja plata. Ako već pišete, provjerite. Pa mi dođe sa pitanjem imamo li klanova u ekipi. Pustite nas da radimo. Cilj Sarajeva je da izađemo u Evropu, i izaći ćemo u Evropu. I sada Sarajevo troši manje para nego prošle sezone na igrače. Prošle sezone sa puno većim budžetom nije se izašlo u Evropu. Sada trošimo puno manje i izaći ćemo. Nemoj priče mahalske!” – oštro je poručio trener Sarajeva.