FHMZ Kakvo nas vrijeme očekuje u prvoj polovini marta: Zima će još potrajati

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijemeU ovoj sedmici preovladavat će oblačno, a malo sunčanih intervala izgledno je u drugom dijelu sedmice

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno. U Bosni pada slab snijeg, a Hercegovini slaba kiša

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Bosni će padati slab snijeg, a u Hercegovini slaba kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4, na jugu zemlje od 9 do 13 stepeni.

U Sarajevu oblačno, povremeno sa slabim snijegom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 3 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

PROGNOZA ZA PRVI DIO MARTA
Ispred nas je razdoblje promjenjivog vremena sa slabim mrazom u pretplaninskim i planinskim područjima, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

U ovoj sedmici preovladavat će oblačno, a malo sunčanih intervala izgledno je u drugom dijelu sedmice. Povremene padavine često će biti na granici između kiše i snijega, u centralnim područjima Bosne i Hercegovine.

Pritom, naročito u višim predjelima može doći do formiranja dodatnog snježnog pokrivača. U Hercegovini i na sjeveru Bosne očekivane padavine biće u obliku kiše.

Jutarnje temperature zraka varirat će od -3°C do 3°C u Bosni, na jugu Hercegovine od 6 do 10°C. Najviše dnevne temperature između 0°C i 5°C, na jugu zemlje do 12 stepeni. Pred kraj sedmice očekivane maksimalne temperature dosezaće do 15 stepeni.

U periodu od 06.03. do 13.03. prema raspoloživim prognostičkim modelima, ponovo slijedi razdoblje nestabilnih vremenskih prilika.

Kiša će biti izraženija u zapadnim i južnim područjima naše zemlje. Temperature zraka u porastu a slab mraz se prognozira samo u centralnim i istočnim područjima.

PROGNOZA ZA NAREDNE DANE
U srijedu oblačno. U Bosni sa susnježicom ili snijegom, a u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini kiša. Većina padavina se očekuje od sredine dana prema večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

U četvrtak djelimično vedro. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U petak oblačno sa kišom, na planinama snijeg. Padavine su većinom slabe. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

U subotu pretežno oblačno prije podne. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 4 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C.