Gorivo pojeftinilo – građani ističu ”Nije dovoljno”

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj, prema najavama distributera, narednih dana biće niže i do 20 pfeninga po litri. Građani smatraju da su cijene i dalje nerealno visoke, dok eksperti ističu da će jesen i zima ponovo biti turbulentni kada je u pitanju nafta. Istovremeno, radom inspektora na terenu, ponovo je utvrđen određen broj nepravilnosti na pumpama.
Na nekoliko benzinskih pumpi u Banjaluci cijene su potpuno različite. Marža je međutim ograničena za sve i ona je 25 feninga po litri. Za sada su cijene u blagom padu i prema najavama distributera, narednih dana cijena će biti niža i do 20 pfeninga po litri.

Građani kažu da, iako su cijene nešto niže, to nije dovoljno.

Prije nekoliko mjeseci vlasnici benzinskih pumpi u RS kažnjeni su sa kaznama od oko milion i po maraka zbog nepravilnosti u prodaji nafte i naftnih derivata.Zatražili su sudsko odlučivanje smatrajući da nisu imali nepravilnosti. Danas imamo iz inspektorata informacije da je i prethodnih dana zabilježen određen broj nepravilnosti na benzinskim pumpama.

“Do 14.07.2022. godine inspektori su obavili 174 kontrole i u 108 slučajeva utvrđene su nepravilnosti. Izrečeno je 216 prekršajnih naloga”, navode iz Inspektorata RS.

Iako su cijene u blagom padu,eksperti smatraju da produženje odluka Srbije o zabrani izvoza nafte nije dobra za BiH, jer se značajan dio tržišta pokriva naftom iz rafinerije Pančevo.

“Nije dobro. Gotovo 30 odsto tržišta u BiH snabdijeva se upravo iz rafinerije u Pančevu. Tako da, vidjećemo, ali prevashodno se misli na dizel koji je najviše zastupljen i uvozi se iz Pančeva. Evo i Mađaraska je uvela zabranu”, kaže Almir Bečarević, ekspert za energetiku.

Ograničavanje izvoza nafte samo je jedan pokazatelj da će cijene rasti.

“Mislim da će cijene nastaviti rasti, nezavisno od nekih svjetskih kretanja barela, ne samo nafte već i svih energenata, a onda i cijene i svega ostalog koje je povezano sa energentima”, ističe Mišo Mudrić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Projekcije, smatraju eksperti, i pored trenutnog blagog pada cijena od nekoliko feninga- nisu dobre.Posebno se ovo odnosi na predstojeću jesen i zimu.