GRAĐANI KS NEKE LIJEKOVE PLAĆAJU DUPLO SKUPLJE, IZ ZAVODA PODSJETILI NA NEDAVNU ODLUKU VLADE

Pojedini lijekovi u Kantonu Sarajevo ponovo su poskupili.

Među njima je i Prexanil Combi A 10 mg/2,5 mg, antihipertenziv koji se koristi za liječenje povišenog krvnog pritiska (hipertenzija) kod odraslih.

Šta kažu Apoteke Sarajevo i dobavljač

– Imam povišen krvi pritisak tako da već dugo koristim lijek Prexanil Combi A 10 mg/2,5 mg kojeg mi je ljekar propisao. Do sada sam pakiranje lijeka u apoteci plaćao pet KM, a danas kada sam otišao da ponovo podignem farmaceut mi je naplatio 10 maraka. Ovo je sramota i još jedan u nizu udara na džepove nas hroničnih bolesnika. Niko ne pita imamo li da platimo, jer je to jedan u nizu lijekova koje koristim. Niko ne daje nikakvo pojašnjenje, samo kad dođete u apoteku dočeka vas neugodno iznenađenje. Nije to marka, dvije, nego odmah duplo poskupljenje – ispričao je J. Mulić iz Sarajeva koji se obratio redakciji Faktor, navodeći kako Prexanil nije jedini lijek koji je u posljednje vrijeme poskupio.

U JU Apoteke Sarajevo kažu da oni nemaju ništa sa poskupljenjem lijekova koji se proizvodi u Francuskoj, te da se obratimo nosiocu odobrenja za njegovo prometovanje, a to je Oktal Pharma koja je i veledrogerija.

Emir Leto iz Oktal Pharme potvrdio nam je da lijek poskupio, a to se, kako je kazao, desilo “nakon što je Fond Zavod zdravstvenog osiguranja KS smanjio participaciju, odnosno učešće u cijeni za pacijente”.

– Iz nekog razloga smanjene su participacije za pojedine lijekove od strane kantonalnog fonda. Među njima je i lijek Norprexanil koji se također propisuje za koronarnu bolest srca i hipertenziju. To je urađeno prije desetak dana od strane kantonalnog ministarstva, smanjena je participacija za određene lijekove koji su na B listi za 25 posto. To je urađeno na štetu pacijenata, pogotovo kada je riječ o lijeku Prexanil Combi – dodao je Leto.

Marin Crnogorac, predsjednik Komore farmaceuta Federacije BiH, kaže da ukoliko lijek nije na esencijalnoj listi, njegovu cijenu formira dobavljač.

– Ako je lijek na esencijalnoj listi tada se donosi referalna cijena u odnosu na region i to ide na federalnu listu, a onda kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja uglavnom prepišu tu cijenu. Ako je lijek u slobodnoj prodaji, onda njegovu cijenu diktiraju proizvođač, odnosno dobavljač – istakao je Crnogorac.

Što se tiče lijeka Prexanil Combi, on je, kako kaže, u nekim kantonima na esencijalnoj listi, dok u drugima nije.