Građani u strahu / Ljekari iz Doma zdravlja u Konjicu predali kolektivnu ostavku

Skoro 90 posto ljekara uposlenih u Domu zdravlja Konjic, u petak su potpisali i predali Upravi svoje otkaze o radu.

Potvrdio nam je to dr. Džemal Hajduk, direktor Doma zdravlja Konjic, kazavši da su mu u petak pretkraj radnog vremena iz Pravne i kadrovske službe ove zdravstvene ustanove dostavljeni njihovi zahtjevi za raskid ugovora o radu.

Posljednja plata u junu
Na ovaj čin, praktično, kolektivni otkaz, ljekari su se odlučili zbog činjenice da, zapravo, već četiri mjeseca nisu dobili plaću. Posljednja, bez toplog obroka, isplaćena im je za juni.

Međutim, svi uposlenici Doma zdravlja Konjic već godinama proživljavaju svojevrsnu agoniju zbog nagomilanih dugovanja u zadnjih desetak godina i, zapravo, činjenice da nikako ne mogu sustići platežni proces. Usto, kao stalna prijetnja, zbog neizmirenih obaveza, nad tom ustanovom se nadvila blokada računa od Porezne uprave F BiH.

– Od jučer je, praktično, počeo teći njihov jednomjesečni otkazni rok, ukoliko se, u međuvremenu, nešto ne riješi u vezi redovnog finansiranja, odnosno, da se stane ukraj problemima s tekućim poslovanjem i, inače, za finansijsku konsolidaciju u vezi dugogodišnjih dugova- kaže nam dr. Hajduk, koji je početkom februara preuzeo dužnost direktora.

Prijeti blokada računa
Rješenje za probleme, koji su se godinama taložili je finansijska konsolidacija za koju je urađen program. Međutim, neophodan je angžman i svih nadležnih instanci za ozdravljenje ove zdravstvene ustanove.

– Porezna uprava nam, takoreći, stoji za vratom. Predali smo zahtjev za konsolidaciju i sada Porezna insistira na tome. Ako ne bude usvojena konsolidacija, imat ćemo problem ,jer će uslijediti blokada računa i u tom slučaju bismo trebali godinama raditi da bismo izmirili dug od 10 miliona maraka bez kamata. Šta će se desiti u narednih 30 dana, ne bih znao reći – kazao je on za portal “Avaza”.

Podvlači da se mora iznaći rješenje i za tekuće poslovanje, jer, u slučaju da zakasne sa isplatom plaće ili bolje rečeno doprinosa, automatski bio bio izgubljen i program finansijske konsolidacije.

– Dakle, naše tekuće poslovanje mora biti rentabilno. Loptica je na Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) i očekivati je da vlasti nešto riješe u narednim danima. Nažalost, mi još čekamo na novu Vladu HNK, jednostavno, teško se bilo kome obratiti – naglasio je dr. Hajduk.

Teška situacija
Inače, u petak je u nastavku zasjedanja Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojen rebalans budžeta ZZO-a HNK u iznosu od 167,8 miliona KM.

Planirana su dodatna tri miliona KM za domove zdravlja u HNK. U slučaju Doma zdravlja Konjic, to bi, eventualno, značilo isplatu jedne plaće. Međutim, situacija u skoro svim domovima zdravlja u HNK je teška.

Stoga, direktori domova zdravlja iz HNK-a uputili su apel za očuvanje primarne zdravstvene zaštite, u kojem su naveli kako se suočavaju s teškim i neodrživim stanjem, a u ponedjeljak će s njima skupštinsko rukovodstvo održati sastanak.

Podsjetimo, zdravstveni radnici u HNK su, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, od četvrtka u generalnom štrajku. Njihova satnica je 2,40 KM i najniža je u FBiH.