Gradonačelnica o koncertu Tonyja Cetinskog: “Kako ćete tužiti nekoga s kim niste čak ni razgovarali”

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bila je gošća emisije Jutro za sve na BHT-u gdje je govorila o obilježavanju 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu te se osvrnula na otkazani koncert Tonyja Cetinskog.

Karić je u razgovoru s voditeljem Zvonkom Komšićem kazala kako je Sarajevo grad otvoren za sve prijatelje te da nema prostora za kreiranje bilo kakve negativne atmosfere posebno za obilježavanje 40. godišnjice ZOI-ja.

“Sarajevo je zaista u sportskom smislu za 40. godišnjicu ZOI-ja ponudilo puno, mnoštvo lijepih aktivnosti na koje možemo biti ponosni. Jako je važno da prilikom planiranja svih aktivnosti i realizacije ispoštujemo sve ono što su proceduralne obaveze”, kazala je gradonačelnica.

Istaknula je da kada se radi o koncertu Cetinskog Grad Sarajevo nije bio organizator.

“Zbog nemogućnosti zakonskog unosa i utroška sredstava Grad Sarajevo nije bio u mogućnosti podržati navedeni koncert. Dakle, ne radi se apsolutno ni o kakvom animozitetu ni o otkazivanju. Nismo mogli otkazati nešto što nismo ni zakazali. Jednostavno nismo mogli na zakonit način sprovesti sve procedure”, poručila je Karić.

Odbacila je navode da je odustala od koncerta zbog negativne reakcije javnosti na odabir pjevača za obilježavanje

“Sarajevo nikada nije bilo zatvoren grad, mi sa posebnom radošću dočekujemo sve kulturne radnike i umjetnike širom svijeta. Zaista smo zahvalni za sve što je Tony uradio za Sarajevo i za, između ostalog, spot za ‘Prah i pepeo’ koji je nastao u porušenoj Vijećnici. Mi to nećemo zaboraviti”, dodala je u nastavku.

Pojasnila je da poruka nije da je neko “ne dobro došao”, nego da se mora voditi računa o procedurama i da sve ono što Grad Sarajevo radi mora biti transparentno i u skladu sa svim procedurama što navodi da nije bilo moguće u ovom slučaju.

Kazala je da su od Vlade Kantona Sarajevo dobili 310.000 KM za obilježavanje godišnjice – 100.000 je išlo za ZOI, 100.000 Skenderiji, 50.000 za sam kulturni program, 60.000 je trebalo biti doznačeno za koncert.

“Zbog nemogućnosti sprovođenja te procedure odluka Gradskog vijeća je bila da se ta sredstva ne mogu utrošiti i mi smo ta sredstva vratili Kantonalnom ministarstvu kulture i sporta”, kazala je.

Dodala je da smatra da producentska kuća koja je organizovala koncert nema osnova za tužbu te zaključila: “Kako ćete tužiti nekoga s kim niste čak ni razgovarali, niste imali potpisan ugovor”.