Haris Lemeš tvrdi da mu KCUS ne da saglasnost za transplataciju srca u Zagrebu: U ponedjeljak ima termin

U ponedjeljak imam zakazan termin na klinici “Rebro” u Zagrebu. Ali nisam dobio saglasnost s KCUS-a da idem. Ovo više ne mogu izdržati. Kazao je ovo za portal “Avaza” Haris Lemeš iz Visokog koji se od jutros ispred nalazi ispred zgrade Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja u Sarajevu.

Lemeš već sedmu godinu ima srčanih problema, a tada su mu sa KCUS-a kazali da se njegovo liječenje ne može vršiti u BiH. Haris 24 sata nosi aparate pomoću kojih živi, a koji vrše funkciju srca. Kabal koji povezuje njegovo srce sa umjetnim aparatom, svakodnevno izaziva infekcije.

Sada ima šansu da se njegovo ime nađe na listi pacijenata za transplataciju u Hrvatskoj, ali kako tvrdi, KCUS mu ne daje potrebnu saglasnost.

Privremena pumpa
Prije sedam godina je dobio odobrenje da ide u Sloveniju, ali tamo nije mogao da dobije novo srce iz razloga što BiH nije članica Eurotransplanta, međunarodne fondacije odgovorna za koordinaciju i transplantaciju organa u Evropskoj uniji.

Ista situacija desila se i u bolinici „Rebro“ u Zagrebu.

– Stavljen sam na umjetnu mašinu uz obrazloženje da mi moj život mogu spasiti samo ugradnjom srčanih pumpi koje je moja država prihvatila jer se to nije moglo ovdje da radi – rekao je.

Zavod zdravstvnog osiguranja FBiH je prije tri i po godine obezbijedio sredstva da ide na „Rebro“ gdje je dobio privremenu pumpu koja traje pet godina.

– Ja sam napunio sada evo tri i po godine i dobio sam prije mjesec i po dana obavijest iz „Rebra“ da treba ponovo da dođem na obradu za transplataciju srca. Ako prođem tu obradu i kažu doktori gore da moji organi ostali su svi dobri, mogu da idem na listu Republike Hrvatske zato što imam ugrađenu njihovu pumpu – priča Lemeš za portal „Avaza“.

U ponedjeljak ima termin u Zagrebu
Kako je rekao, ZZO FBiH i zagrebačka bolnica su prikupili potrebne papire te ustanovili da je potrebno poslati zahtjev KCUS-u da dobije saglasnost za finansiranje. U ponedjeljak ima zakazan termin u Zagrebu.

– Ovdje ljudi uopšte ne bježe da to finansiraju, ali moraju imati papire. Čeka se odgovor.Došao sam vidjeti šta treba dalje. Na vratima me dočekao čuvar uz obrazloženje da je dobio naredbu da mi ne daju ući, da ja nekom prijetim, da hoću da pravim probleme, da prijetim da ću se ubiti. Ovdje sam već dva i po sata, stojim – kazao je Lemeš.

Bez odgovora
Rečeno mu je da obavlja kontrole na KCUS-u, a da ne može dobiti odobrenje da ide na „Rebro“. Kako je kazao, ima šansu da dobije novo srce nakon što bude stavljen na listu Republike Hrvatske, ali ne može jer nema odobrenje.

Poslali smo upit i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kao i Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja, ali još uvijek nismo dobili odgovor.