HDZ NEZADOVOLJAN ZBOG SCHMIDTOVIH ODLUKA: KRIŠTO PISALA EVROPSKIM ZVANIČNICIMA

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto pisala je danas visokim dužnosnicima EU vezano za nametnutu Odluku izmjena i dopuna Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Krišto je uputila pismo danas predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i povjereniku Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju.

“Krišto je podsjetila na nedavno otvaranje pregovora i kazala kako je svima u Bosni i Hercegovini jasno da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja cjelokupna izborna reforma. Istaknula je kako Bosna i Hercegovina kao buduća zemlja članica Europske unije treba Izborni zakon koji neće biti produkt nametanja ili preglasavanja.

Sukladno tome, predsjedateljica je podsjetila da se s posebnom pažnjom radi na usuglašavanju Izmjena i dopuna Izbornog zakona. Nadležno ministarstvo pravde je 21. marta 2024. uputilo u proceduru nacrt Zakona. Isti se trenutno nalazi u javnoj raspravi na koji svi u BiH u ovome trenutku mogu dati svoje komentare i amandmane”, navodi se u saopćenju.

Kazala je kako je “nametanje opsežne međunarodne supervizije od čak 114 popravaka nespojivo s evropskom budućnosti BiH, a najpogubnije je za neovisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, uzevši u obzir da se radi o Zakonu na kojem počiva demokratski sustav i koji je poslije Ustava BiH, najvažniji pravni akt.”

“Čvrsto držim da nametanje odluke o izmjenama i dopunama izbornog zakon BiH, za mene, kao predsjedateljicu Vijeća ministara BiH predstavlja jedan neočekivani izazov na koji ćemo, skupa s Vama, morati odgovoriti na način da se ne ugrozi naš EU put, kao niti rad institucija BiH jer upravo institucije u BiH moraju preuzeti odgovornost za donošenje svih odluka“, kazala je Krišto u svom pismu visokim dužnosnicima EU.”

Na kraju pisma, Krišto je istaknula kako je potrebno nastaviti saradnju i zajednički rad te jačati povjerenje i poštivanje između nas u BiH, te dati podršku rješenjima koje će biti rezultat rada institucija BiH. Iskazala je uvjerenje da je samo tako moguće napraviti iskorak nužno potreban za sve nas u BiH pa i naš europski put.