Helez je sinoć na uznemirujućem primjeru pokazao koliko je politika SDA i DF-a pogubna. Posebno za Bošnjake.

Nakon izuzetno aktivne sedmice u kojoj je imao niz zvaničnih i nezvaničnih sastanaka, ministar odbrane BiH Zukan Helez jučer je otkrio neke detalje.

On je, gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, sumirao kao vrlo uspiješnu svoju turneju u SAD i EU, s akcentom na sastanke u Pentagonu i u Njemačkoj.

Helez je kazao kako je na svim sastancima upozoravao na ono što se dešava u BiH odnosno na ono što radi Milorad Dodik. Helez je to govorio u Pentagonu i u Ramsteinu, velikoj NATO bazi smještenoj u Njemačkoj.

On je sa komentirao Dodikovu izjavu da je vojska Srbije spremna braniti Srbe gdje god se nalaze, primjetivši da je Aleksandar Vučić šutio na to.

“Mene ne zanima Dodik, ali ako se umiješa Vučić, imamo i mi svoje prijatelje. Imamo i mi čim da raspolažemo. Zašto ne interveniše vojska Srbije na Kosovu, jači su mnogo, ali ima tamo jedna baza, NATO baza, američka vojska koja je mnogo jača od Srbije”, naglasio je Helez.

Pa je nastavio:

“Ne znam kako i šta misli Vučić i to me ne zanima, ali ako se umiješa Vučić to je onda intervencija druge države, to je jasno ko dan. Ja ne obilazim svijet džaba. Oni kažu da se to neće desiti, a ukoliko se to desi onda se uključuju i druge države i zato mislim da ne smije”.

Ministar odbrane je na direktno pitanje ko su to prijatelji BiH otvoreno kazao: Većina zemalja EU i SAD kao neprikosnoveni prijatelj.

“Zato mi nije jasna ova politika SDA i ove druge stranke koja se izdaje kao građanska a radikalnija je od SDA. Oni uporno napadaju SAD, a to nam je najveći prijatelj. To je jako opasna politika”, naveo je Helez.

Dakle, zbog svoje panije jer ostaju bez poluga vlasti SDA i DF već mjesecima dižu antizapadnu histeriju, radikaliziraju svoje glasačko tijelo i uvjeravaju ga da je na sceni bjelosvjetska zavjera koju predvode upravo SAD. Cilj te navodne zavjere je da se SDA makne s vlasti i unište Bošnjaci.

Nije slučajno da se takva politika SDA i DF vremenski poklapa sa njihovim gubitkom vlasti i kada SAD jasno ukazuju na korupciju najvišeg vrha stranke koju vodi Bakir Izetbegović.

No, Helez je ustvari ukazao na ključnu stvar: U najcrnjem scenariju, ukoliko bi se Srbija uključila u sukobe u BiH, SAD bi bile država koja bi među prvima stala u odbranu cjelovite BiH.

Praviti neprijatelja od najmoćnije države zbog komada vlast s toga je politički kratkovido i stupidno.