Hiljade djece u BiH ne mogu naučiti čitati i pisati iako su natprosječno pametni

Oko 9.000 djece u Bosni i Hercegovini ne mogu naučiti čitati i pisati, iako su često prosječno ili natprosječno inteligentna, a zbog poremećaja koji je urođen i zove se disleksija.

Učitelji, nastavnici, ali ni roditelji uglavnom nisu informirani o tom porećemaju, pa većina takve djece nikada ne dobije podršku i njihov potencijal ostane neiskorišten, a sve to se pripisuje ljenosti ili niskom koeficijentu inteligencije.

Vanredna profesorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Mirela Duranović nastavnicima i pedagozima s područja Kantona Sarajevo održala je predavanje o disleksiji u okviru obilježavanja Međunarodne sedmice podizanja svijesti o toj pojavi.

Smatra da su edukacije u okviru obilježavanja datuma u vezi s disleksijom početak, a u izjavi za Fenu ocjenjuje da osobe koje rade s djecom nisu kompetentne da prepoznaju disleksiju, a da to rezultira brojnim problemima.

– Gotovo sva istražvanja su pokazala da su te osobe jako pametne, ali da većina njih kasnije imaju problem s ovisnostima, da su većina zatvorenika osobe s disleksijom, a sve to se može promijeniti – istakla je Duranović.

Naglasila je da su brojne poznate ličnosti rođene s disleksijom, ali da su našle načina kako da usvajaju znanja, a među njima je i fizičar Albert Einstein.

– Roditelji djecu šalju na dodatne časove, a to ne može dati rezultate jer njima treba druga metoda – istaklaje je Duranović.

Predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo Nihada Čolić smatra da su djeca s disleksijom zapostavljena, iako se resorno kantonalno ministarstvo od 2003. godine trudi djecu s poteškoćama uključiti u redovnu nastavu.

– Problem je u edukciji nastavnog osoblja te što djeca s disleksijom nisu prepoznata i s njima niko ne radi na odgovarajući način – kazala je Čolić.

Prvi put u BiH, od 3. do 9. oktobra, obilježava se Međunarodna sedmica podizanja svijesti o disleksiji i 6. oktobar, Međunarodni dan disleksije.

Akciju obilježavanja pokrenulo je Udruženje za podršku osobama s disleksijom ”Vjetar”, formirano početkom ove godine, uz podršku Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo.