Hiljade Grka protestuje pred parlamentom

Grčka neće do utorka platiti MMF-u ratu kredita od 1,6 milijardi eura, objavio je dužnosnik grčke vlade u ponedjeljak, što ukazuje na dubinu financijske krize s kojom se suočava ta zemlja.

Vladini ministri u više su navrata upozoravali da Grčka neće imati novca za otplatu kredita ako se ne postigne dogovor s vjerovnicima o deblokadi 7,2 milijarde eura iz postojećeg paketa finacijske pomoći, koji je bio zamrznut dok su trajali pregovori oko uslova za nastavak financiranja.

Neplaćanje kredita približit će Grčku izlasku iz eurozone, ako ono dovede do toga da Evropska centralna banka (ECB) prekine krizno financiranje o kojem zavise grčke banke, piše Reuters.

Vlada u Atini svim se silama trudi uvjeriti turiste da kriza u bankarskom sektoru neće utjecati na njihov boravak u zemlji u kojoj turizam čini petinu BDP-a.

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. jula, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno, poručila je grčka vlada, nakon što je donijela odluku o kapitalnoj kontroli kojoj je cilj spriječiti urušavanje financijskog sustava zemlje.

Građani su večeras ispunili trg ispred zgrade parlamenta u Atini kako bi protestvovali protiv mjera štednje. Okupilo ih se nekoliko hiljada.