Hoće li Dodik poslušati Vučića i vratiti se u bh. institucije: Prvi potez napravio

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da je briga koju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje veoma važna za RS, te da će o njegovom prijedlogu za vraćanje predstavnika RS u institucije BiH razgovarati sa partnerima u vlasti, ali i sa opozicijom u RS.
“Naše odsustvo u odlučivanju u institucijama desilo se zbog zakona koji je nametnuo Valentin Inzko i ono je u skladu sa odlukama Narodne skupštine RS. Početkom februara vratit ćemo se u NSRS i razgovarati o ovoj temi”, rekao je Dodik za RTS.

On je istakao da “političkom Sarajevu” smeta sve što je regularno, pa tako i obilježavanje dana RS, kojeg je, podsjećanja radi, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.
-“Više ih još boli činjenica da je 30.000 ljudi izašlo u želji da bude dio manifestacije povodom obilježavanja Dana RS”, rekao je Dodik.
On je naveo da su sve aktivnosti RS legalne i legitimne, za razliku od dešavanja u FBiH, poput “tzv. marša u Bužimu, sa kojih se šalju ratnohuškačke poruke”.
On je rekao da lider SDA Bakir Izetbegović hoće da određuje šta će se slaviti u RS, što nije moguće, te ponovio da je BiH “jedna velika nevolja”.

Govoreći o vraćanju nadležnosti, Dodik je rekao da je to povratak dejtonskim principima i podsjetio da ono što nije dato BiH pripada entitetima, a da su visoki predstavnici oduzimali RS nadležnosti, pa sada to hoće i da urade sa šumama, imovinom.
“Ključno je pitanje kako Srbi ne mogu da dobiju ono što je potpisano u Daytonu”, rekao je on.
Dodik je naveo da se od stranaca često čuje da treba da se provode neke politike, a one idu ka centralizaciji BiH.

Dodik je naglasio da RS poštuje Ustav BiH i zagovara vraćanje na izvorne principe Daytonskog sporazuma koji je sastavni dio tog ustava.

Kada je riječ o pomoći EU, Dodik je rekao da je sva pomoć koja dolazi iz Unije politički uslovljena, da će se vidjeti šta od svega toga će biti, ali da on ne osjeća odgovornost.