HOTEL CENTRAL DEMANTUJE ČENGIĆA ZBOG IZJAVE DA ZA KIRIJU PLAĆAJU TRI DO ČETIRI HILJADE KM

Nakon intervjua načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića u Klix studiju, u kojem je spomenuo iznos kirije koji hotel “Central” plaća za svoj prostor, pravni zastupnik kompanije Senad Pećanin poslao je demant, osporavajući iznesene tvrdnje.

Naime, Pećanin je istaknuo da je Čengić u intervjuu naveo kako hotel “Central” plaća kiriju u iznosu od tri do četiri hiljade maraka mjesečno te da se bori za raskid ugovora na sudu. Međutim, Pećanin tvrdi da su te tvrdnje netočne i da su obmanjujuće.

Prema Pećaninovim navodima, prostor u kojem se nalazi hotel “Central” zakupljen je od strane Općine Stari Grad od kompanije Templeville Development Limited d.o.o. Sarajevo. Dodaje da je prostor bio devastiran u dijelu od 69% kada je ugovor o zakupu sklopljen 2003. godine te da je nakon ulaganja zakupca u obnovu i adaptaciju, vrijednost objekta značajno porasla.

Pećanin dalje objašnjava da je ugovorom o zakupu definiran fiksni dio zakupnine koji se plaća kroz vrijednost izvedenih građevinskih radova, kao i godišnja zakupnina u iznosu od 2,5% bruto prihoda ostvarenog korištenjem objekta. Ističe i da je Općinsko vijeće Stari Grad potvrdilo navedeni ugovor o zakupu, čime su prihvaćeni uvjeti zakupa na period od 30 godina.

Pećanin oštro kritizira Čengića, optužujući ga za obmanu javnosti i nanošenje štete ugledu hotela “Central” svojim tvrdnjama. Također, tvrdi da Čengić nije upoznat s iznosom zakupnine koju hotel plaća, te da je pokušao nezakonito raskinuti ugovor i ukloniti treću ugovornu stranu, Vakufsku direkciju Sarajevo, kao izvornog vlasnika objekta.

Na kraju, Pećanin naglašava da je Čengić svojim izjavama nanio štetu ugledu hotela “Central” te da su njegove tvrdnje lako opovrgljive. Osim toga, ističe da je zakupac već pokrenuo sudski postupak radi zaštite svojih prava te da Općina Stari Grad nije pokrenula sudski postupak kojim bi osporila ugovor o zakupu, kako je Čengić sugerirao.