Hrvatska: Predsjednik Zoran Milanović odlikovao bivšu premijerku Jadranku Kosor

Na 10. obljetnicu potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske Europskoj uniji, predsjednik Zoran Milanović odlikovao je bivšu premijerku Jadranku Kosor Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom za izniman doprinos međunarodnom položaju i ugledu Hrvatske, te razvoju odnosa Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima.

U svom obraćanju Milanović istaknuo je kako je ovo odlikovanje priznanje bivšoj premijerki Kosor na uspješno potpisanom pristupnom ugovoru Hrvatske s EU-om, kao i za doprinos borbi za pravnu državu, protiv korupcije u vlastitoj stranci.

Riječ je o HDZ-u, kojem je na čelu tada bio premijer Ivo Sanader, u međuvremenu optužen i pravomoćno osuđen za niz korupcijskih afera.

“Danas, deset godina nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske Europskoj uniji, ugovora koji je potpisala gospođa Kosor, pregovora koji su godinu dana zapali u nepredvidivu fazu, koju ste doveli do kraja uz dosta napora, vještine i diplomacije, moja odluka je da vas odlikujemo Veleredom kraljice Jelene. Drugi je razlog taj što se u tom razdoblju od dvije i pol godine, dok ste bili na čelu Vlade u teškim okolnostima, u vrijeme ozbiljnih poremećaja u funkcioniranju državnih institucija, ogromnih korupcijskih skandala koji lome najjače i najveće, niste dali slomiti. Igrali ste pošteno, pod strahovitim stresom i pritiskom kao čelnica vladajuće stranke i taj postao ste nepristrano odradili do kraja, koliko ste mogli”, rekao je Milanović i dodao:

“Stranka koju ste vodili vas je izbacila, ljudi koje ste politički stvorili vam se danas više ne javljaju, to je i ljudsko, a ne funkcionalno pitanje”.

Milanović je istaknuo kako je ovo priznanje “za Hrvatsku koja neće biti takva, koja će biti svjesna i svojih grešaka kojih je bilo, ne malo, i svojih uspjeha kojih je bilo puno više, i svoje budućnosti, bez obzira na to što nas pritišće, koja je, vjerujem, puno svjetlija i od ovog maglovitog i tamnog prosinačkog dana”.

“Hvala vam za vašu službu Republici Hrvatskoj, hrvatskoj domovini. Napravili ste što ste mogli, i stoga ovo odlikovanje”, zaključio je Milanović uručujući odlikovanje Kosor.

Nakon primljenog odlikovanja bivša predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor podsjetila je kako je prije deset godina, kada je potpisala pristupni ugovor s EU-om u ime Hrvatske, to postao povijesni dan jer je hrvatski jezik postao službeni jezik Europske unije i tada se “Hrvatska vratila za stol europskih država i naroda”.

Podsjetila je kako je proces priključenja EU-u bio naporan posao, te navela kako je samo susjedna Slovenija Hrvatskoj blokirala 14 od 35 pristupnih poglavlja koja nisu imala veze s neriješenim graničnim pitanjem. Podsjetila je i na zahtjeve Međunarodnog suda u Haagu “kojem je trebalo dokazati da Hrvatska u potpunosti, iskreno i otvoreno surađuje”.

“Trebalo je neprekidno dokazivati da smo pravna država i da želimo učvrstiti pravne temelje i boriti se protiv korupcije i jačati neovisnost pravosuđa”, kazala je Kosor.

Istaknula je kako su tijekom pregovora nepravomoćno osuđeni hrvatski generali, te kako je bila izložena pritisku hrvatskih branitelja.

Kosor je naglasila kako je u Hrvatskom saboru postojalo razumijevanje oko izmjena Ustava RH potrebnih za pristupanje EU-u ,te kao je tada na tom pitanju uspješno surađivalo i sa Zoranom Milanovićem kao tadašnjim vođom opozicije.

“S obzirom da je ovo priznanje za moj politički rad, htjela bih izreći svoju poruku mladim političarima: u politici je važno da se, na kraju dana, ničega što si radio ne stidiš, a da postoji ponešto na što si ponosan. Ja sam ponosna na taj završetak pregovora, kao što sam ponosna i na ovo odlikovanje”, izjavila je Kosor.

Zahtjev za punopravnim članstvom u EU-u Hrvatska je podnijela 21. veljače 2003. godine. Pregovori su završeni, a ugovor o pristupanju potpisan je na današnji datum, 9. prosinca 2011. godine.

Hrvatska je službeno primljena u članstvo Europske unije 1. srpnja 2013. godine, kao 28. država članica.