Hutski projektil pogodio još jedan brod u Crvenom moru, prijavljena šteta

Teretni brod u Crvenom moru pretrpio je manju štetu nakon što ga je pogodio projektil dok je plovio uz obalu jemenske Hodeide, objavili su u utorak agencija Velike Britanije za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) i britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey.
Brod, koji se nalazi 57 nautičkih milja zapadno od Hodeide, rekao je da je projektil ispaljen na njegovu lijevu stranu i da je mala letjelica viđena na lijevoj strani. Projektil je prošao preko palube i prouzročio manju štetu na prozorima mosta, navodi se u bilješci UKMTO-a nakon što je primila izvještaje u utorak nešto iza ponoći.

Ambrey je rekao da je brod za opći teret koji plovi pod zastavom Barbadosa u vlasništvu britanske kompanije pretrpio fizičku štetu od bespilotne letjelice (UAV) dok je plovio jugoistočno kroz Crveno more. Nema izvještaja o ozlijeđenima, brod je izveo manevre izbjegavanja i nastavio svoje putovanje, rekao je Ambrey.

Brod nazvan Morning Tide odgovara opisu teretnog broda. Vlasnik Morning Tidea, britanska kompanija Furadino Shipping, rekao je Reutersu da brod trenutno plovi bez problema, ali nije dao dodatne informacije.

Podaci LSEG-a o praćenju brodova pokazali su da je Morning Tide plovio niz Crveno more nakon što je u petak prošao kroz Sueski kanal. Njegov najnoviji signal pokazuje da isplovljava iz Crvenog mora kroz tjesnac Bab al-Mandab.

Napadi na Crvenom moru prekinuli su globalni transport i prisilili kompanije da se preusmjere na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike, a također su potaknuli strahove da bi se rat Izraela i Hamasa mogao proširiti i destabilizirati širi Bliski istok.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija prije mjesec dana započele su udare na ciljeve Houthia u Jemenu u znak odmazde za višemjesečne napade na brodove na Crvenom moru.

Američka vojska saopćila je da su njene snage izvele napad u samoodbrani u ponedjeljak poslijepodne po jemenskom vremenu protiv dva hutska eksplozivna površinska vozila bez posade (USV) za koja je rekla da predstavljaju neposrednu prijetnju brodovima i trgovačkim brodovima američke mornarice u regiji.