I pored plaćene markice, stanovnici SBK-a često ne mogu dobiti lijekove sa esencijalne liste

Premiju zdravstvenog osiguranja, kojom se osiguranici oslobađaju plaćanja participacije za usluge pružene u zdravstvenim ustanovama, stanovnici Srednjobosanskog kantona i ove godine plaćaju po 29 KM. I mogu je kupiti do kraja marta. Međutim stanovnici kantona sa najnižom plaćom u Federaciji žale se da i pored plaćene premije najčešće budu zakinuti za lijekove sa esencijalne liste na kojoj je do kraja prošle godine bilo 108 lijekova.

Premiju ili takozvanu markicu u ovom kantonu po cijeni kao i prošle godine, a kojoj treba dodati i iznos bankovnih troškova, obavezni su kupiti svi osiguranici osim djece do 18 godina, te nezaposlenih demobilisanih boraca i nezaposlenih članova njihovih porodica. Uplatom premija budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja SBK u prošloj godini pojačan je za više od tri i po miliona maraka, koje se koriste za finansiranje zdravstvene zaštite.

“Preko 120.000 premija je kupljeno u našem kantonu što je cca nekih 3,6 miliona KM. Dio sredstava se vraća ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, a od djela tih sredstava se finansira sve ono što je potrebno za osiguranike što u kantonu, što u kliničkim centrima izvan ovih prostora”, pojašnjava direktor ZZO SBK-a Dragan Solomun.

Nažalost, ova sredstva baš kao i ukupan budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja koji je ove godine planiran u iznosu nešto višem od 140 miliona maraka i iz kojeg najveći dio ode na plaće i naknade zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, nedovoljan je za sve veće potrebe stanovništva za zdravstvenim uslugama. Oni koji svake, pa i ove godine plaćaju premiju ne kriju nezadovoljstvo kako zbog cijene, tako i usluga.

“Ništa ne koristi, to je jedino vođenje evidencije nekakve. Mi opet plaćamo participaciju u bolnici i sve.”

“Nije dobro, slabe su penzije. Da su veće penzije neka ih, ali bože moj, šta je tu je.”

“Ma nemaš ništa, sam te pročita da imaš. Opet ti je platit sve i gotovo.”

“Ma ovo samo uzimaju pare.”

Posebno ističu praksu pojedinih ljekara u domovima zdravlja na uskraćivanje prava na lijekove sa esencijalne liste, koje su i pored preporuke specijaliste, te plaćene premije prinuđeni kupovati. Ovakva praksa posebno pogađa penzionere koji sa penzijama koje više liče na socijalnu pomoć, preživljavaju.

“Vlada donosi listu lijekova koji se mogu dobiti na liječnički recept i ono što se nalazi na toj list pacijenti trebaju dakle dobiti. Naravno ljudi imaju pravo i na pritužbe, onaj ko je imao određenih problema adresa je Zavod, onda ćemo mi u njihovo ime provjeriti o čemu se tu radi”, dodaje Solomun.

A Vlada, koja donosi listu lijekova za koju godišnje treba izdvojiti oko 19 miliona maraka, odlučila je da dosadašnju esencijalnu listu od 108, proširi sa novih 6 lijekova koji bi pacijentima trebali biti dostupni od narednog mjeseca. No, sve je ovo samo gašenje požara jer bez ozbiljne reforme zdravstva kako u Federaciji, tako i u ovom kantonu koji ima pet bolnica, slaba je korist onima koji njihove usluge, prije svega u prevenciji bolesti trebaju.

federalna.ba