Imamović: Opstanak GINEX-a je strateški interes Goražda, Vlada F BiH mora biti transparentnija

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović danas je posjetio GINEX gdje je podijelio zabrinutost za sudbinu ove firme nakon najava za netransparentnu smjenu uprave.Tim povodom obratio se javnosti saopštenjem za javnost.

“Svjestan važnosti GINEX-a za budućnost Grada Goražda kao gradonačelnik ovim putem želim javno izraziti zabrinutost zbog najave o mogućoj smjeni uprave ove kompanije i njenim posljedicama. Smatram da je izazivanje radničkog bunta, koji je najavljen, nepotrebno u kompaniji koja je najbolji dio namjenske industrije u F BiH i koja godinama uspješno posluje, a što potvrđuje ostvarena dobit za prošlu godinu u iznosu od 11 miliona KM. U cilju smirivanja tenzija, te potrebe za objektivno i transparentno sagledavanje stanja u GINEX – u pozivam Vladu F BiH da odustane od ishitrenih odluka.
Kao većinski vlasnik GINEX-a Vlada F BiH ima odgovornost i obavezu da štiti interes radnika, ali i lokalne zajednice čija sudbina je u značajnoj mjeri vezana za budućnost GINEX-a. Bilo bi pošteno, odgovorno i dobronamjerno da prije bilo kakvih odluka premijer F BiH Fadil Novalić i ministar industrije i energetike Nermin Džindić dođu u Goražde. Bila bi to prilika da se sa predstavnicima vlasti BPK Goražde i Grada Goražda uz obavezno prisustvo svih predstavnika upravljačkih struktura iz GINEX -a otklone sve negativne špekulacije i utvrde smjernice i pravci budućeg djelovanja od kojeg će svi imati koristi.

Ukoliko postoje opravdani razlozi za promjene, ili eventualne sumnje da u radu GINEX -a ima nepravilnosti onda to treba argumentirati i prepustiti posao nadležnim institucijama da daju konačan sud. Naš interes kao gradske uprave je opravdana zabrinutost radnika, ali i mene kao predstavnika građana Goražda da se iza smjene uprave GINEX-a ne kriju dobre namjere gradu i kantonu. Prema našim informacijama GINEX raspolaže sa preko 40 miliona akumulirane dobiti za koju se sumnja da Vlada F BiH i drugi centri moći žele iskoristiti za ulaganje u druge dijelove BiH, a sve kako bi se pokrile moguće nezakonitosti u uništenim kompanijama kojima se nije domaćinski gazdovalo. Ako je to razlog za smjenu uprave kao gradonačelnik se kategorično protivim tome.

Budućnost GINEX-a ne smije biti poslovna tajna niti predmet mešetarenja pojedinaca kojima su vlastiti interesivažniji od države. Ne smije se dozvoliti da GINEX postane kolateralna šteta neodgovornosti, nesposobnosti, ili loših namjera onih koji su uništili dijelove namjenske industrije u na drugim prostorima u BiH. Država se čuva na Drini, a F BiH jedino u BPK Goražde ima izlaz na ovu veliku i važnu i rijeku i to je činjenica koja se nikako i nikada ne smije zanemariti. Zato GINEX kao strateški značajna kompanija može i treba da se razvija isključivo na području Goražda.

Vrijeme je da Vlada F BiH osigura da u upravljačkim strukturama GINEX ne budu ljudi koji ne žive na ovom prostoru. Samo oni koji svakodnevno osjećaju sve teškoće života u dijelu F BiH koji je izolovan od ostatka F BiH mogu razumjeti potrebe lokalne zajednice i njenih stanovnika i u skladu s njima donositi najbolje odluke za razvoj GINEX -a, a time i Goražda. GINEX je uvijek bio važan dio razvoja društvenog života u Goraždu i u tom pogledu očekujemo puno razumjevanje Vlade F BiH da se u narednom periodu značajno povečaju izdvajanja u te svrhe”, saopćeno je.