Ispijanje ovog čaja moglo bi vam spasiti život

Kardiovaskularne bolesti su sve veći zdravstveni problem u svijetu, a visok krvni pritisak je jedan od prvih simptoma koji ukazuje na to.

Stoga, dobro je poznavati šta nam može pomoći kod snižavanja pritiska. Brojni faktori poput ishrane, fizičke aktivnosti i pušenja utiču na rad srca i kardiovaskularnog sistema, pa je važno da napravite ključne promjene u načinu života kako biste smanjili rizik od stanja kao što su koronarna bolest srca, zatajenje srca i moždani udar.

Mnogima neće biti jednostavno da se zdravije hrane ili imaju više fizičkih aktivnosti, ali i male promjene čine razliku. Tehnički direktor AVT Tea Service Limited Tim Bond, koji se bavi istraživanjem čajeva od laboratorijske analize do tvorničke proizvodnje, podijelio je jednostavan svakodnevni korak koji bi vam mogao pomoći u snižavanju krvnog pritiska, prenosi b92.

Naime, riječ je o konzumaciji crnog čaja, koji ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam. “Ispostavilo se da uživanje u šolji običnog crnog čaja ima benefite za srce i krvni pritisak zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom spoju koji se zove tearubigin”, naveo je.

Ovaj spoj je vrsta flavan-3-ola u flavonoidnoj grupi polifenola, koji su poznati po svojim snažnim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Bond ističe da dobro deluju na krvne sudove, opuštanje glatkih mišića i širenje arterija te smanjuju upale.

U poređenju s drugim namirnicama bogatim flavonoidima, 100 grama crnog čaja može sadržati 115 mg flavan-3-ola. Na primjer, zeleni čaj sadrži 54 mg na 100 grama, jabuke 9,3 mg, kruške 6,8 mg, a maline 5,8 mg.

Njegov savjet o ispijanju crnog čaja podržala je studija iz 2022. godine objavljena u Annals of Internal Medicine. U istraživanju je učestvovalo više od 500.000 ljudi. Tada je otkriveno da je pijenje čaja povezano s nižom stopom smrti od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca, moždanog udara i bolesti respiratornog sistema, pa čak i raka.