Ivan Trajković: TikTok opasniji i od pravih špijuna?

Trenutno najpopularnija društvena mreža na svijetu je TikTok, iza koje stoji kineska kompanija ‘Byte Dance’, mogla bi uskoro biti u potpunosti zabranjena u Sjedinjenim državama.

Uz ovo, Evropska komisija je nedavno zabranila korištenje TikTok aplikacije na svim službenim telefonima, a postoji i jaka ‘preporuka’ da Briselske diplomate uopšte i ne koriste ovu mrežu. TikTok je već duže vreme zabranjen i na telefonima zaposlenih u Pentagonu, Vojsci SAD i Mornarici.Piše: Ivan Trajković, za portal Radiosarajevo.ba

Čega se plaši Zapad?
Iako se još od 2019. godine govori da ‘postoji mogućnost da TikTok i njegova krovna kompanija neovlašteno prikupljaju podatke korisnika, ispostavilo se da je “potencijalna prijetnja” daleko ozbiljnija. Naime, i sama aplikacija u svojim “Uslovima korištenja” navodi da prikuplja “podatke o uređaju, podatke o broju telefona, emailu, i lokaciji”. I većina drugih društvenih mreža takođe prikuplja podatke o lokaciji, ali ne na način na koji to čini TikTok.

Naime, aplikacija ima pristup tzv. ‘MDI’ podacima, koji se obično nazivaju ‘podaci o mreži’ (mobile device identifier). To u praksi znači da TikTok ima podatke o mobilnom operateru, WiFi mreži, njenoj jačini, pa čak i jačini signala sa baznih stanica. To u praksi znači da aplikacija može prilično precizno da utvrdi lokaciji korisnika na osnovu tzv. ‘triangulacije’ između tri bazne stanice operatera.

Također, TikTok zna i IP adresu korisnika, kao i IP adresu WiFi mreže (MAC adresu). Mnogi stručnjaci navode da TikTok zapravo ‘poznaje’ i sam uređaj na kome se koristi, te čak iako se on resetuje na fabrička podešavanja, a TikTok ponovo instalira, aplikacija pamti prethodnu ‘instancu’ i njenog korisnika. Uz ovo, postoje i dokazi da TikTok može da prati ne samo otkucaje na tastaturi dok se aplikacija koristi, već i ‘typing patterns’ tj. način na koji korisnik kuca, da li češće koristi znake interpunkcije ili ’emoji’ karaktere. Ova ‘šema pisanja’ je drugačija kod svakog pojedinca, i na osnovu nje je moguće identifikovati osobu skoro kao i kada se koristi otisak prsta.

Nadležni iz američke Federalne komisije za telekomunikacije (FCC), navode da ‘Kineska Vlada ili čak i neki funkcioneri Komunističke partije sasvim sigurno mogu da traže od kompanije Byte Dance pristup podacima korisnika, budući da u Kini postoji nekoliko zakona koji nalažu da tehnološke kompanije ‘blisko sarađuju’ sa nadležnima’.

Prema više međunarodnih istraživanja, Kina, Uzbekistan, Kambodža, Vietnam i Zimbabve se nalaze na dnu ljestvice poštovanja privatnosti podataka korisnika interneta. Kina tako ima ocjenu od 11.3 na skali od 100. Zemlje sa najboljom internet privatnošću i zaštitom podataka korisnika su Norveška, Australija, Dnaska, Švedska i Finska.

Digitalna špijunaža dok gledate video
Sam koncept TikTok aplikacije, kratki video klipovi, znači da kroz aplikaciju dnevno prođe ogromna količina podataka. Također, dok god korisnik gleda sam video klip, aplikacija ‘u pozadini’ ima pristup svim podacima koje prikuplja.

Bivši direktor američke agencije FCC Brendan Carr navodi da ‘Kineska komunistička partija ima dugu historiju prikupljanja podataka kako o svojim građanima, tako i o stranim državljanima, a naročito državljanima SAD. Zbog toga je i sama pomisao da (zaposleni) u kompaniji Byte Dance u Kini imaju pristup podacima ovolikog broja Amerikanaca izuzetno zabrinjavajuća’.

Nisu zabrinuti samo u SAD – nedavno je i Češka ‘Nacionalna agencija za sigurnost podataka’ nazvala TikTok ‘ozbiljnom bezbjednosnom prijetnjom’. Češka agencija je također upozorila da se ‘TikTok ne koristi u uslovima gdje se pristupa osjetljivim informacijama, poput javnih i državnih institucija’.

U Sjedinjenim državama je trenutno na snazi i rok od 30 dana u okviru kojeg svi javni i federalni službenici moraju ukloniti TikTok aplikaciju sa svih svojih uređaja. Direktor federalne agencije FBI Christopher Wray je u nedavnom obraćanju Kongresu naveo da je ‘izuzetno zabrinut’ zbog kineskog sajber špijuniranja.

Bijela Kuća je također ovo nazvala i prvim ‘MIO’ (massive influence operation, kampanja masovnog javnog uticaja) unutar SAD. TikTok ima oko 103 miliona korisničkih naloga unutar SAD, sa više od 80 miliona stalnih mjesečnih korisnika, a više od dijve trećine korisnika su uzrasta od 16 do 24 godina. Također, oko 68 posto korisnika su osobe ženskog pola, a najveći broj stalnih korisnika je unutar ove demografske grupe. Prosječni amerikanac provede čak 35 minuta svakog dana na TikToku, dok oni ‘fanatični korisnici’ provedu i do 90 minuta dnevno.