Iz HNS-a nezadovoljni Schmidtovom odlukom, okrivili “radikalne bošnjačke aktere”

Hrvatski narodni sabor (HNS), kojeg vodi lider HDZ-a Dragan Čović, izrazio nezadovoljstvo zbog nametanja odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta navodeći da zahtijeva hitne izmjene izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH.

“HNS izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do još jednog nametanja visokog predstavnika koje u jednom dijelu degradira odluku od 2. oktobra 2022. Iako nametnuta odluka u dijelu koja pretpostavlja izmjene Ustava Federacije BiH nije trajnog karaktera, potrebno je bez odlaganja pokrenuti proces razgovora o izmjenama i dopunama Ustava i Izbornoga zakona kako bi došlo do domaćih i najoptimalnijih rješenja i implementacije Odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, kao i svih presuda Europskoga suda za ljudska prava, što je također dio i potpisanih međustranačkih sporazuma. Hrvatski narodni sabor BiH ovim putem, ponovo, najoštrije osuđuje ponašanje radikalnih bošnjačkih aktera koji su neodgovornim i skandaloznim izigravanjem preuzetih obaveza sistemski onemogućili unutrašnji dogovor. Svjesno i namjerno kršenje potpisanih političkih sporazuma što su učinili radikalni bošnjački akteri dovelo je do još jedne nedemokratske intervencije međunarodne zajednice”, kazali su iz HNS-a.

Poručili su da zahtijevaju hitnu izmjenu izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH.

“Kako bi se u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH birali legitimni politički predstavnici konstitutivnih naroda u skladu s temeljnim načelima Daytonskog sporazuma”, zaključili su.