Izabrana nova Vlada Kantona Sarajevo. Nihad Uk ponovo premijer

Prethodno je Uk početkom oktobra podnio ostavku na mjesto premijera, što je značilo i pad cijele vlade

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela odluku o potvrđivanju novog saziva Vlade Kantona Sarajevo. Na čelu Vlade će biti novi-stari mandatar Nihad Uk.

Prethodno je Uk početkom oktobra podnio ostavku na mjesto premijera, što je značilo i pad cijele vlade.

Za je bilo 20 zastupnika, protiv 10, sudržan jedan. No, na zahtjev nekoliko zastupnika, objavljeno je i pojedinačno izjašnjavanje.

Izbačeni kadrovi Stranke za BiH
Taj je potez povučen jer nije bilo drugog načina da Trojka (NiP, Naša stranka, SDP) uz podršku nekoliko samostalnih zastupnika, iz vlade smjeni ministre iz Stranke za BiH koja je prethodno izbačena iz vladajuće koalicije.

Vladu KS činit će dosadašnji ministri Darja Softić Kadenić (pravda i uprava), Adnan Šteta (saobraćaj), Enda Pavić Pečenković (rad, socijalna politika, raseljena lica i izbjeglice(, Admir Katica (unutrašnjih poslovi), Zlatko Mijatović (privreda), Naida Hota-Muminović (odgoj i obrazovanje(, Kenan Magoda (kultura i sport) i Omer Osmanović (boračka pitanja).

Novi ministri
Četiri nova ministra su Enis Hasanović (zdravstvo), Bojan Bošnjak (komunalna privreda, infrastruktura, prostorno uređenje, građenja i zaštite okoliša), Adna Mesihović (nauka, visoko obrazovanje i mladi) i Afan Kalamujić (finansije).

Premijer i ministri su potom položili svečanu zakletvu.