Izborna kampanja u punom jeku, ali bez programa za poboljšanje životnog standarda

Izborna kampanja je u punom jeku i ne razlikuje se gotovo ni po čemu od prethodnih. Sa analitičarima i novinarima razgovarali smo o tome koje teme dominiraju, ima li novih ideja koje možemo da čujemo i koliko je novih lica na kandidatskim listama.

Fokus kampanje gotovo svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima određen je i prije zvaničnog početka kampanje koja je to samo potvrdila, mišljenja je Tanja Topić. Nismo do sada vidjeli, dodala je, program koji bi nudio rješenja za poboljšanje životnog standarda niti zaustavljanje odlaska stanovništva

TANjA TOPIĆ, politički analitičar

“Radi se o zbijanju redova, mobilizacija građana i glasača prema nacionalnom identitetu i nacionalnim osjećanjima. Ono što nismo vidjeli jeste vizija, odnosno ponuda konkretnog rješenja izlaska iz ove krize”.

Ništa drugačiju sliku nije stekao ni novinar Zoran Krešić. Repriza reprize kampanje koja ne obiluje mlađim kandidatima niti porukama koje bi ukazivale na obaveze buduće vlasti prema građanima.

ZORAN KREŠIĆ, novinar

“Jedna kampanja koja će u svom finišu završiti na onim poznatima premisama – mržnja, izazivanje napetosti, izazivanje straha. Na temelju toga natjerate birače iz vašeg tora da izađu na izbore i zaokruže vaše kandidate”.

Politički akteri ne mogu, ne žele niti znaju ponuditi ništa novo, jer rade po obrascu koji traje 30 godina, kaže sociolog Esad Bajtal. Na sceni je umjesto kampanje u pravom smislu riječi, lov na glasove sa standardnim elementima.

ESAD BAJTAL, sociolog

“Ima hajku, lov se zove hajka, ima dobro uvježbane ljute pse tragače i ima hajkače. Hajkači su političari ovi etno, kleroetno političari, oni su hajkači, a njihovi ljuti psi tragači su plaćeni idejno zaluđeni botovi koje srećemo na društvenim mrežama, javnim glasilima, portalima, njihovim novinama, televizijama i gdje sve ne”.

Pitanje za milion dolara glasi kako u istim uslovima očekivati drugačije rezultate. Profesor Bajtal je mišljenja da je jedini način sprečavanje izborne krađe što je, po njegovom mišljenju, u rukama međunarodne zajednice.