IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA Nakon potrošenog političkog kapitala Bogićevića, NiP crpi kompletan SDP

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Socijaldemokratska partija BiH i definitivno je između čekića i nakovnja. Najbolje je to ustvrdio Dragan Stevanović u jednom intervjuu za Patriju kazavši da „nažalost SDP je sada u nekoj letargiji”.
“Osnovno političko opredjeljenje je zaista potrebno BiH, ali način djelovanja je zastario, previše je parolaški. Premalo smo među ljudima, a socijaldemokratija nikada nije pobjeđivala parolama, već čvrstom vezom s onima koje zastupa, a to su seljaci, radnici, studenti, mali privrednici, intelektualci. Malo smo se od njih udaljili, a dodvoravamo se međunarodnoj zajednici i krupnom kapitalu. Većina građana nisu krupni kapitalisti”, kazao je tada dr. Stevanović.

Uz ove nabrojane probleme SDP se suočava i sa ogromnim problemima koje im serviraju koalicioni partneri prije svih Narod i pravda i Naša stranka. To se najbolje oslikava u djelovanju vlasti unutar Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, pa je Naša stranaka iznevjerila SDP i u Tuzli, ali i u slučaju Mostara i podrške koju su trebali dati prilikom glasanja za gradonačelnika Mostara, a to nisu učinili.

Do kada će SDP tavoriti u mulju i političkom djelovanju NIP-a i Naše stranke?

Procese u KS “lideriše” i vodi Narod i pravda Elmedina Konakovića. On je to priznao i sam na press konferenciji održanoj 24. maja. NIP u Vladi KS ima sedam ministara, NS jednog i premijera, SDP BiH tri i jedna ministrica na prijedlog zastupnika Damira Marjanovića.
Iako je Konaković u nekoliko navrata pokušavao istaknuti SDP BiH kao lidera ove koalicije, postaje sve jasnije da potpunu dominaciju preuzimaju NIP i Konaković.

No, da li će i do kada SDP trpjeti takvo ponašanje, jer faktura će biti prevelika, a glasači SDP-a ne trpe greške. To nas je naučila historija. Socijaldemokrata ne prašta, kao što to čine glasači desno orijentiranih stranaka. Oni za račun nacije praštaju korupciju, kriminal…

A, na rad ove Vlade KS sve su glasnije kritike i onih koji su podržavali njihov dolazak na vlast. Tvrde da se suštinski ništa nije promijenilo niti unaprijedilo u oblastima kulture, kvaliteta života, nestranačkog zapošljavanja.

Pitanje je hoće li se vrlo brzo dogoditi nešto unutar SDP-a što bi preduprijedilo apokaliptični scenarij po stranku.

Podsjetit ćemo da SDP nije uspio zaštititi Bogićevića od Konakovića, i SDA igara. Utoliko je hitno potrebno preispitati stanje u stranci, ali i koaliciju u kojoj se nalazi. Jer jutro je pametnije od noći i sasvim je jasno da je Bogićević žrtva Konakovićeve želje da sin Kemala Ademovića bude u rukovodstvu Gradskog vijeća. O tome se više i ne govori.

Jer, zajedno bi, a tako su tvrdili i ranije, lako prezreli SDA-ovska štimanja i jednostavno izabrali Bogićevića za gradonačelnika.
I to im nije bilo dovoljno. Još uvijek kao da ne shvataju da Konakoviću nedostaje građanskog kredibiliteta, pa je zvučnim imenom poput Bogićevića pokrio političke promašaje i neuspjehe. Stoga je Konaković vrlo lako, jer mu je SDP dopustio, potrošio politički kapital Bogićevića i time oslabio i SDP, ali i cijeli lijevi blok.

Sada crpi politički kapital kompletnog SDP-a. Ako se nešto ne promijeni završit će kao Bogićević, samo crtica iz popisa ‘dobrih namjera’ NIP-a.