Japanska letjelica sletjela na Mjesec: “Imamo kontakt, ali i problem”

Japan je danas u 16 sati započeo zahtjevan “svemirski manevar” i sletio na površinu Mjeseca. Do sada su to uspjele samo četiri zemlje: SAD, Kina, bivši Sovjetski Savez i Indija. Radi se o jako rizičnom pothvatu.

Od tog nauma je prošle sedmice odustala i letjelica Peregrine (saradnja privatne američke kompanije i NASA-e). Da je uspjela, bila bi to prva američka misija slijetanja na Mjesec od 1972. godine, odnosno od ere programa Apollo.

Lander je sletio na Mjesec
Prema navodima Japanske svemirske agencije (JAXA), sonda Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) je sletjela na površinu Mjeseca, ali za sada nije poznato radi li se o uspješnom, odnosno mekom slijetanju.

Meko slijetanje (engl. soft landing) na Mjesec znači kontrolirano spuštanje svemirske letjelice na površinu a da pritom ne dođe do značajne štete na letjelici i/ili njenim znanstvenim instrumentima. Tvrdo slijetanje (engl. hard landing) odnosi se na spuštanje na tlo pri kojem dolazi do značajnih oštećenja letjelice, a često i do gubitka kontakta.

JAXA: Imamo kontakt, ali ne rade solarni paneli
JAXA je na konferenciji za novinare navela da ima kontakt s landerom, ali izgleda da solarni paneli ne generiraju energiju. “Pokušavamo primiti i analizirati dodatne podatke. Za sada izgleda da većina sistema funkcionira, no i dalje ostaje problem s napajanjem. Primamo podatke o temperaturi i pritisku na Mjesecu”, navode iz JAXA-e.

“Smatramo da se radi o uspješnom slijetanju jer smo postigli većinu zadanih ciljeva. Što se tiče fotonaponskih ćelija, one ne generiraju električnu energiju. Mogući problem je da paneli nisu okrenuti u pravom smjeru. Za sada koristimo rezervnu bateriju. Ne znamo koliko će baterija trajati; možda nekoliko sati”, dodala je.

Lander se možda prevrnuo?
“Čekamo prve fotografije površine Mjeseca. Ugasili smo neke sisteme kako bismo očuvali energiju. Tokom trajanja baterije pokušat ćemo prikupiti što više podataka i popraviti problem s napajanjem. Čak i ako se SLIM potpuno ugasi, možda se prilikom promjene pozicije Sunca sistem ponovno pokrene ako Sunčeva svjetlost napuni solarne ćelije”, objašnjava JAXA.

Tokom konferencije su predstavnike JAXA-e upitali je li se možda lander prilikom slijetanja prevrnuo, zbog čega se paneli nisu pozicionirali prema Suncu.

“Ne znamo, to je moguće. Potrebna je daljnja analiza podataka kako bi se utvrdilo kakav je tačno položaj landera”.