Jasna poruka Erdoganu u Hrvatskoj: “Oslobodite turske novinare”

Novinarka je u rukama držala natpis na kojem je pisalo: ‘Oslobodite turske novinare’.

Na društvenim je mrežama podijelila fotografije protesta te je upozorila na ‘nedemokratsko ponašanje’ Erdogana prema novinarima u Turskoj.

“Jedan veliki čovjek jednom je rekao – to sto nas je malo na prosvjedu ne znaci da nismo u pravu.Nisu problem blokirane ulice, problem je ERDOGAN.U Turskoj su trenutno 38 novinara u zatvoru, u prošloj godini suđeno je 241 novinaru, privedena su 73 novinara, ubijena jedna radijska voditeljica; Fizički je napadnuto 155 novinara”, poručila je Maja Sever.

Putem kojim prolazi turski predsjednik Erdogan ostavljene su poruke.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, despot koji već 20 godina vlada Turskom i čovjek koji se u maniri najgorih režima obračunava s braniteljima ljudskih prava i oporbenim političarima, a posebna meta njegova autokratskog načina vladanja su naše turske kolegice i kolege, koje njegov režim uhićuje, premlaćuje, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne, saopšteno je iz ovod društva.

“Neprihvatljivo je što će se s takvim čovjekom susresti najviši predstavnici Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović, na čiji poziv turski predsjednik i dolazi u Hrvatsku, ali i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Sumnjamo da će kod moćnog turskog vladara hrvatski predstavnici protestirati ili mu bar prigovoriti zbog progona novinara i novinarki u Turskoj i gušenja svih glasova koji upozoravaju na njegov nedemokratski način vladanja. Na žalost, ovo nije prvi put da Erdogan dolazi u Hrvatsku i da ga službeni Zagreb srdačno dočekuje poput voljenog vođe. Možda i zbog toga što bi mnogi domaći političari vrlo rado htjeli, poput turskog predsjednika, novinare staviti pod kontrolu zbog kritičkih izrečene riječi”, poručuju.

Na kraju kažu kako se hrvatski političari ne zamaraju previše izvješćima organizacija poput Amnesty Internationala, koji sustavno bilježi surov način vladanja turskog predsjednika i sa žaljenjem konstatuju kako time pokazuju da ih demokratski standardi zapravo i ne zanimaju.