12. Augusta 2022.

Jedan od najvećih trgovaca gorivom u BiH za Raport: Tokom ljeta moguće nestašice

Skoro pa svakodnevno je zabilježeno novo divljanje cijena osnovnih životnih namirnica, ali i energenata.

Skok cijena goriva je posebno zabrinuo građane proteklih nekoliko mjeseci. U Federaciji BiH u maju ove godine za litar benzina BMB 95 u prosjeku se plaćalo 2,95 KM.

Međutim, ništa nije bolja situacija ni u zemljama regiona. Kako su naveli u analizi Federalnog ministarstva trgovine cijena goriva u maju mjesecu je za 7,5 posto manja od regionalnog prosjeka.

Naime, u analizi Federalnog ministarstva trgovine o prosječnim maloprodajnim cijenama naftnih derivata u FBiH i zemljama regiona pokazuje se da je u maju prosječna cijena BMB 95 u regionu iznosila 3,19 KM.

U Albaniji je u maju litar benzina BMB 95 u prosjeku koštao 3,70 KM, Hrvatskoj 3,32 KM, Crnoj Gori 3,30 KM, Sloveniji 3,13 KM, te Srbiji 3,03 KM.

Sličan odnos cijena je i kod dizela gdje je prosječna cijena u regionu u maju iznosila 3,35 KM po litru. U Federacija BiH cijena je bila 3,17 KM i za 5,37 posto je niža od prosjeka regiona.

S druge strane, ono što posebno zabrinjava građane jesu stalna upozorenja da postoji opasnost za domaće tržište da može doći do otežane opskrbe gorivom zbog blokade uvoza ruske nafte u EU.

Prije samo nekoliko dana dio trgovačkih lanaca upozorio je Hrvatsku da postoji velika opasnost za njihovo tržište i potrošače jer im je opskrba znatno otežena.

Kako bi provjerili da li isti scenarij mogu očekivati i građani BiH, kontaktirali smo Petrol, jedan od najvećih trgovaca gorivom na području naše zemlje.

Kako su nam kazali Grupa Petrol je za 2022. godinu osigurala dugoročne ugovore o kupovini naftnih derivata u mjeri koja odražava trenutnu dinamiku rasta mobilnosti na nivoima prije covida, kako je definisano u poslovnom planu za 2022. godinu.

“Bez obzira na embargo na rusku naftu, grupa Petrol će realizovati potpisane dugoročne ugovore, ali može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cijena. Zbog situacije u Ukrajini, a time i pogoršane sigurnosne situacije, već smo vidjeli kašnjenja u lancima nabavke. Međutim, možemo potvrditi da je grupa Petrol potvrdila planirane isporuke naftnih derivata za mjesec juni za snabdijevanje tržišta na kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija)”, naveli su za Raport.

Pojašnjavaju da se cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja.

“Cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja, sa većom potražnjom od ponude, na mogućnost nestašice goriva (posebno ljeti) i rasta cijena na duži rok, upozoravaju na to i međunarodne stručne organizacije.

Izazov su i rafinerije, koje će imati ograničen kapacitet dok se tehnološki ne prilagode sirovinama iz “neruskih” izvora. Dodatna komplikacija u našoj neposrednoj blizini je kvar austrijske rafinerije Schewchat, gdje je zbog kvara privremeno obustavljen rad, a gorivo se koristi iz robnih rezervi.

Samo u periodu od 23. maja do 10. juna, radi se o periodu nakon usvajanja embarga na rusku naftu, otkupna cijena benzina na svjetskim berzama porasla je za 16 odsto, a dizel goriva za 25 odsto.

Zbog navedenih faktora nije moguće predvidjeti dalji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cijena goriva”, zaključili su u odgovoru za Raport.