Jedan od ubica iz Sarajeva prije dolaska u BiH izvršio i surovo ubistvo u centru Stockholma

Incident iz Sarajeva također ima veze s kriminalnim grupama u Švedskoj

Trojica Šveđana nalaze se u pritvoru zbog sumnje da su sudjelovali u ubistvu člana zloglasne kriminalne mreže Foxtrot, Harrisa Osterdahla, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu.

Sada je za jednim od njih raspisana potjernica u Švedskoj, jer je osumnjičen za ubistvo 19-godišnjeg Giovannija Fariasa u septembru, prenosi švedski Expressen.

Pogođen u srce
Kako javlja P3 Krim, radi se o 19-godišnjaku iz Malmea.

Naime, 13. septembra Giovanni Farias ubijen je iz vatrenog oružja u Vasastanu, u centru švedske prijestonice Stockholma. Vjeruje se da ga je na mjesto ubistva namamio poznanik povezan s Foxtrotom.

Giovanni Farias je, između ostalog, pogođen u srce. Uprkos tome što je nekoliko ljudi pritrčalo i pokušalo mu pomoći, život mu nije mogao biti spašen.

Počinitelj je pobjegao s mjesta događaja i udaljio se.

Mjesec i po kasnije, dva maskirana muškarca pojavila su se sa sportskim torbama ispred stambenog naselja u glavnom gradu BiH.

U torbama su imali dvije automatska puške iz kojih pucaju ispred trgovine. Osoba u 20-ima je povrijeđena. Drugi muškarac je preminuo.

Žrtva je 30-godišnji Harris Osterdahl, koji je nekoliko godina bio u svijetu bandi u Stockholmu. Navodno je pripadao strani Rawa Majida u sukobu Foxtrota.

Tri osobe uhapšene
Bosanskohercegovačka policija uhitila je tri osobe osumnjičene za pucnjavu.

Jedan od uhapšenih je i 19-godišnjak iz švedskog Malmoa. To je isti muškarac koji je osumnjičen za ubistvo Fariasa u Vasastanu.

Na ročištu o određivanju pritvora krajem prošle sedmice odlučeno je da se 19-godišnjku odredi pritvor u odsustvu, kako bi se potom za njim raspisala međunarodna potjernica jer je u bijegu.

Prema informacijama, ubistvo je povezano s tekućim sukobom unutar kriminalne grupe Foxtrot.

Dvije osobe već su u pritvoru, osumnjičene za ubistvo u centru Stockholma.

Kobna pucnjava u Sarajevu dogodila se 31. oktobra. Prema informacijama, incident iz Sarajeva također ima veze s kriminalnim grupama u Švedskoj.

Hronologija
13. septembar: Giovanni Farias je ubijen u centru Stockholma.

31. oktobar: U Sarajevu je ubijen Harris “Iceman” Osterdahl, član Foxtrota.

1. novembar: Tri Šveđanina su uhapšena – uključujući 19-godišnjaka iz Malmoa.

3. novembar: Spomenuti 19-godišnjak je optužen za ubistvo Giovannija Fariasa.