12. Augusta 2022.

Jedni traže 1000, drugi 720, a minimalac i dalje 543 KM u FBiH

Radnici metalske industrije su 1. maja od Vlade FBiH zatražili minimalnu platu 720 KM i najavljuju protest za septembar ukoliko ovaj zahtjev ne bude ispunjen
Brojni radnici u Federaciji BiH su 1. maja, na Međunarodni praznik rada, tražili svoja prava ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Među onima koji su ministre i premijera došli upozoriti na loše stanje u njihovim preduzećima bili su i radnici metalske industrije.

Naime, na protestu su radnici Binasa, Zraka i Volkswagena tražili da se situacija u njihovim firmama dovede u red, odnosno da se pokrene proizvodnja.
Minimalac = povećanje plate političara

Pitali smo predsjednika Sindikata metalaca FBiH Bajru Meleza da li se situacija u ovim firmama stabilizovala nakon protesta radnika.

“Zahtjev je bio i da se zaustavi hajka koja je bila pokrenuta u Ginexu, to je zaustavljeno i to je završena priča. Radnici, naravno, svi rade. Pokrenuta je proizvodnja i u Binasu, imamo još nekih nesporazuma odranije, ali najbitnije je da je pokrenuta proizvodnja i da su radnici počeli raditi i da se potpisuju neki novi ugovori. U Zraku uskoro treba da se dovede nova uprava i novi nadzorni odbor i da se pokrene proizvodnja konačno i u Zraku. U Volkswagenu nikada nije ni došlo do zastoja proizvodnje, radnici rade. Međutim, tu imamo veliki problem sa našim Preventom. Oni između sebe imaju problem i mi nastojimo preko Vlade da riješimo problem i sada pripremamo veliki sastanak s Nijemcima, čekamo samo da se oni oglase i da se konačno stavi tačka i na to, i da se preraspodijeli imovina između Volkswagena i Preventa, da ne bi radnici ispaštali. Mi podržavamo soluciju da Volkswagen ostane u Sarajevu, da donosi programe koje je dosad donosio i da ih proširi. Imamo od Vlade signal da će se taj sastanak što prije održati, samo čekamo rezultat od Nijemaca, da li oni pristaju na taj sastanak u Sarajevu ili u Njemačkoj”, ističe za Buku Melez.

No, postoje zahtjevi Sindikata metalaca koje federalna Vlada nikako ne želi da ispuni.

Jedan od zahtjeva koje su radnici istakli 1. maja pred zgradom Vlade, a koji nije ispunjen je i onaj o minimalnoj plati u Federaciji BiH.

Naime, radnici metalske industrije mjesecima traže da se usvoji zakon o minimalnoj plati po kojem bi minimalna plata iznosila 70 posto od trenutne prosječne plate, bez toplog obroka i ostalih dodataka.

Podsjetimo, trenutna minimalna plata u Federaciji BiH je 543 KM i ovaj iznos bi bio mizeran i u periodu prije poskupljenja, a posebno sada kada je inflacija u BiH dovela do toga da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu više od 2.600 KM.

Radnici metalske industrije neće odustati od ovog zahtjeva, i najavljuju protest ukoliko on ne bude ispunjen.

“Mi stojimo iza tog zahtjeva i taj zahtjev još nije ispunjen. Na Ekonomsko-socijalnom vijeću Vlada je predložila svoj zahtjev, mi ga nismo prihvatili i zato smo na nivou Sindikata metalaca predložili da u septembru idemo u proteste zbog ovoga zahtjeva. Dakle, mi ne odustajemo od toga da minimalna plata bude 70 posto od trenutne prosječne plate, bez toplog obroka i ostalih naknada. To je oko 720 maraka”, govori nam Melez.

Zakon o minimalnoj plati traže i ostali radnici u Federaciji BiH, ali je njihov problem što su razjedinjeni. Tako imamo situaciju da Savez samostalnih sindikata kojeg vodi Selvedin Šatorović traži minimalnu platu od 1000 KM.

I Šatorović je nedavno, govoreći za N1, najavio mogućnost protesta za kraj jula, pa smo pitali Meleza da li će podržati ovaj protest, ukoliko do njega dođe.

“Ne bih posebno komentarisao te probleme u Savezu samostalnih sindikata. Imamo na jednoj strani 19 granskih sindikata gdje smo i mi – metalci, gdje je kompletna industrija sa svih sedam granskih sindikata, a imamo s druge strane Šatorovića s dva sindikata bez ijednog industrijskog. Eh, sada se vi opredijelite gdje bi vi bili da ste na našem mjestu. To je odgovor na to pitanje”, odgovor je predsjednika Sindikata metalaca FBiH.

Nepravedno visoki nameti

Postoji još jedan zahtjev koji su radnici metalske industrije iznijeli pred federalnu Vladu 1. maja, a koji ni danas nije ispunjen.

“Hitno i bez odlaganja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta, odnosno opterećenja na platu koja u Federaciji iznose 70 posto”, glasio je jedan od zahtjeva radnika metalske industrije iznesen na Međunarodni praznik rada.

Ranije smo pisali kako poslodavci i ekonomisti godinama traže od Vlade FBiH da smanji doprinose i poreze na rad, te da je ekonomski neprihvatljivo da poslodavac na isplaćenih 1.000 KM radniku treba isplatiti i dodatnih 700 KM državi.

No, federalnu Vladu ne dotiču mnogo pozivi privrednika i analize i apeli ekonomskih stručnjaka.