Još najmanje šest mjeseci nema zabrane pušenja u FBiH

Pravilnik o uslovima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja danas je stupio na snagu.
Ipak, za period prilagođavanje prostora/objekta ostavljen je period od šest mjeseci kako bi vlasnici mogli ispoštovati odredbe.

Implementacija Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje počinje danas, slijedom stupanja na snagu Pravilnika o uslovima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka zabrane od pušenja, te je s tim u vezi Privredna komora FBiH organizovala jednodnevni seminar o provedbi Zakona i Pravilnika za Udruženje hotelijera i restoratera u BiH. Cilj seminara bio je pružiti bolji uvid u relevantne zakonske odredbe, kao i jasne smjernice iz Pravilnika koje detaljnije objašnjavaju izuzetke.

Prema riječima Komore Mirsada Jašarspahića, današnjim događajem žele doprinijeti boljem razumijevanju i efikasnoj primjeni navedenog zakonodavstva u praksi.

– Nismo donosioci Pravilnika niti Zakona, ali smo Komora koje okuplja ugostitelje i naš je zadatak da na vrijeme prepoznamo šta će se desiti nakon što Zakon stupi na snagu. Značajno je da mi svoje članice pripremimo, te smo zbog toga forsirali da Pravilnik čim prije ugleda svjetlo dana, kako bi članice imale vremena za prilagođavanje – kaže Jašarspahić.

Pravilnikom su naglašene implikacije koje provedba ima na aktivnost vlasnika ugostiteljskih objekata širom Federacije BiH, drugim riječima, Pravilnik daje smjernice i uslove koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale novodonešene zakonske odredbe.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić nije krio nezadovoljstvo što se taj Zakon tiče samo jednog entiteta, umjesto cijele države.

– Jedna generalna zamjerka, EU preporučuje primjenu ovog Zakona u Bosni i Hercegovini – ponavljam, u Bosni i Hercegovini. Znači, njihova preporuka ne prepoznaje entitete i distrikte – istakao je Hadžić.

Proces prilagodbe prostora budno će pratiti Federalna i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kako bi osigurali da vlasnici ispoštuju predviđeni rok bez kažnjavanja, što je predočeno na seminaru.

Također, detaljno su objašnjene odredbe i podjele Pravilnika koji ugostiteljske objekte dijeli na one do i više od 50 metara kvadratnih, kao i na objekte u kojima se služi hrana i piće i na objekte u kojima se služi isključivo piće. S tim u vezi predočene su razlike u uslovima koje je potrebno ispuniti u skladu s novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja, saopćeno je iz PKFBiH.