Kako je KSBiH izgubio spor protiv Bosnića, zašto se spominju Teletović, Čolan i Pašalić?

Vedran Bosnić dobio je presudu Arbitražnog košarkaškog tribunala (BAT) prema kojem mu je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine (KSBiH) dužan isplatiti više od 55.000 eura plus kamate, o čemu smo još jučer pisali.

Na više od 40 strana, BAT je naveo hronologiju događaja, a Raport donosi najzanimljivije dijelove.

Bosnić je tužio KSBiH zbog neizmirenih obaveza na ime dvogodišnjeg ugovora (od oktobra 2021. do oktobra 2023. godine), vrijednog ukupno 40.000 eura.

Kasnili u uplatama

Presudu u svoju korist 46-godišnji trener iz Sarajeva je dobio jer mu je Savez kasnio sa uplatama rata iz ugovora (ukupno ih je trebalo biti osam po 5.000 eura) više od predviđenih 60 dana.

Na osnovu toga, a prema detaljima sporazuma, Bosnić je imao pravo da jednostrano raskine saradnju, ali i potražuje kompletnu cifru iz ugovora.

“Trener je raskinuo Ugovor 8. juna 2022. godine. Neosporno je da je trener do tog dana pružao svoje usluge Federaciji, ali nije primio naknadu za svoje usluge prema ugovoru.

Prve dvije rate ugovora trebale su biti isplaćene 30. januara 2022. i 30. aprila 2022. prema članku
4. Kasnile su uplate 130, odnosno 40 dana, do 8. juna 2022.

Prema članku 11. trener je imao pravo jednostrano raskinuti ugovor ako Federacija “kasni u ispunjavanju bilo koje finansijske obaveze preuzete ovim ugovorom duže od 60 dana”.

S obzirom na neospornu činjenicu da je prva rata bila nepodmirena 130 dana (tj. više od 60 dana) trener je imao pravo raskinuti ugovor na ovoj osnovi”, navodi arbitar.

KSBiH je, između ostalog, u odgovoru naveo da su se stranke dogovorile da odgode isplatu potraživanja do “kraja prvog ciklusa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a prije odlaska na Eurobasket 2022.”

Bosnić je negirao takav usmeni dogovor, a niti arbitar taj argument KSBiH nije prihvatio.

Argumenti za raskid
Kao jedan od argumenata za raskid saradnje na štetu Saveza, Bosnić ja naveo i to da je KSBiH prekršio ugovor nepoštivanjem selektorove “isključive nadležnosti za odabir igrača za reprezentaciju”.

Naime, trener je naveo da je 18. maja 2022. poslao Savezu listu od 24 igrača za kvalifikacijske utakmice u julu protiv Češke i Bugarske.

Muhamed Pašalić bio je među 24 igrača koje je selektor odabrao. No, u nastavku se navodi da je tadašnji predsjednik Saveza Mirza Teletović obavijestio Bosnića da Pašalić više nema pravo igrati za reprezentaciju.

Potom je 23. maja Amer Čolan, tadašnji generalni sekretar Saveza, poslao e-mail Bosniću u kojem se kaže “da neće biti upućen poziv Muhamedu Pašaliću tako da na njega ne računa”, piše u dokumentima BAT-a.

“Svi smo imali priliku čuti Pašalićevo mišljenje kako mu Bosna i Hercegovina i reprezentacija ništa nisu pružile i da ga nije briga”, piše u e-mailu, navodi BAT.

Time se Čolan referirao na dramu oko odbijanja reprezenativaca BiH da putuju na kvalifikacijsku utakmicu u Litvaniju zbog ruskog napada na Ukrajinu (tek nakon velikog uvjeravanja, ekipa je ipak otputovala na meč, bez Pašalića).

Izbačen sa liste igrača
Selektor je 25. maja 2022. odgovorio e-mailom, kako slijedi:

“Ljubazno bih vas zamolio da poštujete moj popis od 24 igrača i pošaljete pozive svim igračima koji su na mom popisu”.

Nakon toga, Savez je dostavio popis igrača FIBA-i (Međunarodna košarkaška federacija) i objavio listu na svojoj web stranici 26. maja 2022. u članku pod naslovom “Glavni trener Vedran Bosnić objavio popis košarkaša za utakmice protiv Češke i Bugarske”.

Međutim, Muhamed Pašalić nije uvršten na taj popis, objavio je arbitar.

Dalje se navodi da je 27. maja 2022. trenerov pravni savjetnik poslao službenu obavijest Savezu.

U obavijesti, pozivajući se na članke ugovora, Savez je pozvan da treneru isplati njegove dotadašnje zaostale plaće od 10.000 eura i vrati selektorov izvorni izbor igrača unutar 5 dana.

Tražio da ispune obaveze
Obavijest je zaključena sljedećom izjavom:

“U nedostatku pune isplate i ponovnog uspostavljanja trenerovog izvornog popisa unutar sljedećih pet (5) dana, Savez neće samo ometati trenera u vršenju posla, nego i potvrditi da krši ugovor, nakon čega će trener imati pravo raskinuti ugovor. ”

Dana 2. juna 2022., nakon što nije primio odgovor, selektorov pravni savjetnik poslao je podsjetnik Savezu, ponavljajući zahtjev da se ispune obaveze do 6. juna.

Osmog juna, još uvijek bez reakcije Saveza, advokat je poslao obavijest da službeno raskida ugovor i traži isplatu punog iznosa trenerovih plaća prema ugovoru.

Istog dana, KSBiH je putem saopćenja za javnost potvrdio da je dobila obavijest o raskidu.

U toj obavijesti, dok je Savez prihvatio da “postoji dug prema glavnom treneru za prvo tromjesečje 2022.”,
izraženo je iznenađenje trenerovom odlukom da raskine ugovor.

U konačnici, trener smatra da je Savez prekršio ugovor time što je probio rok za plaćanje za više od 60 dana i zanemario njegovu isključivu nadležnost za odabir igrača za reprezentaciju, zbog čega je prestao ugovor s opravdanim razlogom.

Trener je također potraživao zaostale plaće i preostalu vrijednost ugovora u neto iznosima
12.143,00 eura i 27.857,00 eura plus zatezne kamate, poreznu potvrdu i troškove.

S druge strane, prihvatajući da treneru nije isplaćena plaća u skladu sa sporazumom, Savez je tvrdio, između ostalog, da je trener imao pravo samo na 5.000 eura, što je jedina neplaćena finansijska obveza od dana raskida ugovora.

Poslali raskid u Švedsku
KSBiH je i dalje tvrdio da nije povreda ugovora odluka da se Muhamed Pašalić isključi sa liste za reprezentaciju i stoga trener nije imao pravo raskinuti ugovor na toj osnovi.

Iz KSBiH su također tvrdili da Bosnić nikada nije formalno raskinuo ugovor na propisani način, već da je samo najavio svoj navodni raskid putem izjave na internetu koja nije imala pravni učinak.

Stoga je 12. jula 2022., pismom na adresu trenera u Švedskoj, Košarkaški savez BiH raskinuo ugovor prema članku 12. zbog trenerovog neizvršavanja dužnosti.

Dodaje se još da je zbog Bosnićevog odbijanja da ispuni obaveze, Savez imenovao novog trenera (Adis Bećiragić) krajem jula 2022. godine.

Iz svih ovih razloga, KSBiH je zatražio da se zahtjev Vedrana Bosnića u ovom predmetu djelomično usvoji, u iznosu od 5.000 eura, što predstavlja iznos dospjelih obaveza u trenutku raskida ugovora.

Na kraju, Arbitražni sud je stao na stranu Bosnića, pozivajući se na kašnjenja KSBiH u uplati rata iz ugovora.

Budući da je arbitar utvrdio da je neplaćanje KSBiH opravdan razlog za prijevremeni prekid ugovora, nije bilo potrebno odlučiti je li raskid također opravdan na osnovu navodnog miješanja KSBiH u kompetencije trenera u izbor igrača.