Kako je Vlada RS regovala na komentare o povećanju plate Premijeru i ministrima: Nije neto, nego bruto!

Oglasili se iz Vlade Republike Srpske
S ciljem objektivnog i tačnog informisanja javnosti a u vezi sa informacijama koje su se pojavile u pojedinim medijima o iznosu plate predsjednika Vlade Republike Srpske i ministara, iz Vlade su saopštili da plata predsjednika Vlade iznosi 4.600 KM u neto iznosu, odnosno 7.460 KM u bruto iznosu /prije odbitaka po osnovu pripadajućih poreza i doprinosa/.

Interpretacijom u pojedinim medijima stiče se utisak da predsjednik Vlade prima platu od 7.460 KM, što nije tačno – rekli su Srni u Vladi Republike Srpske, ponovivši da plata predsjednika Vlade iznosi 4.600 KM, što je iznos nakon svih odbitaka po osnovu poreza i doprinosa.

Iz Vlade podsjećaju da se odluka o povećanju plata ne odnosi samo na predsjednika Vlade i ministre, nego je odluka donesena za sve zaposlene u javnom sektoru Republike Srpske, a što je bio rezultat dogovora sa sindikatima da plate u Srpskoj budu povećane za 10 odsto.

– Žao nam je što se ovakvi podaci interpretiraju na način da se dio javnosti dovede u zabludu o tačnom iznosu plata koje primaju predsjednik Vlade i ministri, kao i ostali zaposleni u javnom sektoru Republike Srpske. S ciljem tačnog informisanja, molimo medije da na jasan i nedvosmislen način informišu građane ne samo kada je riječ o platama, već i o svim drugim temama od društvenog i drugog značaja – poručili su iz Vlade Republike Srpske.

Podsjetimo, Predsjednik Vlade Republike Srpske i ministri u Vladi povećali su sebi plate za deset odsto, pa je tako osnovna bruto plata premijera Radovana Viškovića 7.460 KM ili preko 4.600 maraka u neto iznosu.

Ono što Višković dobije za mjesec dana penzioner sa prosječnom penzijom prima deset mjeseci, dok radnik sa prosječnom platom treba da radi četiri i po mjeseca, pokazuje statistika.

„Plata se uvećava za svaku navršenu godinu staža do navršenih 25 godina 0,3 odsto a nakon navršenih 25 godina 0,5 odsto“, navodi se u poslednjoj odluci Vlade koja je objavljena prije nekoliko dana.

Povećanje plata u Vladi Republike Srpske izazvalo je ogorčenje u javnosti Republike Srpske.