KARIĆ RAZOČARANA: SPOMENIK TVRTKU MOŽE U BANJOJ LUCI, A NE MOŽE U SARAJEVU, U SVE SE UMIJEŠALA POLITIKA

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić prokomentarisala je na društvenim mrežama da bi se spomenik kralju Tvrtku trebao naći u centru Banje Luke.

– To me istinski raduje jer naša srednjovjekovna bosanska historija mnogo toga govori, posebno sa aspekta državnosti i pozitivno je što umjesto skulptura stranih, svoje mjesto u ovom dijelu Bosne i Hercegovine počinju dobijati i naši vladari.

 

U isto vrijeme, u Sarajevu je završen rad na spomeniku kralju Tvrtku. Akademski kipar, profesor Stijepo Gavrić, stvorio je prekrasno djelo. Ali u Sarajevu, spomenik ne može biti postavljen u centru grada kao u Banjoj Luci.

Zašto, kome to smeta spomenik kralja Tvrtka i činjenica da je bio naš najznačajniji vladar u srednjem vijeku? Odgovor je jasan, postavljanje spomenika je postalo političko pitanje. Banja Luka za razliku od Sarajeva, u centru grada nema odluku HUK- historijski urbani krajolik i za postavljanje spomenika ne treba mišljenje Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

Za razliku od Banjaluke, Grad Sarajevo ne može postaviti spomenik ili rekonstruisati nacionalne spomenike, sve dok članovi komisije konsenzusom ne daju svoju saglasnost. U slučaju podizanja spomenika kralju Tvrtku, svoju saglasnost jedino nije dala članica komisije Anđelina Ošap Gaćanović, ispred SNSD-a. Čak tri lokacije u centru grada su odbijene.

Skinuti oznaku HUK-a

Mislim da je krajnje vrijeme da se oznaka HUK-a skine sa užeg jezgra našeg grada, da se ublaži režim zaštite, kako bi prestali biti taoci pojedinca unutar komisije, kojoj je politika preča od očuvanja i rekonstrukcije nacionalnih spomenika u Sarajevu. Na identičan način blokirana je i rekonstrukcija Bijele Tabije u Sarajevu, za čiju rekonstrukciju smo osigurali finasijska sredstva.

 

Napominjem, da postavljanje spomenika ili bilo kakva rekonstrukcija nacionalnih spomenika bez saglasnosti Komisije predstavlja krivično djelo. Zašto se ponižava Sarajevo? Zašto se kroz prekrajanje naše historije zatire naša kulturno historijska baština? I kada možemo očekivati da to prestane – pitala je.