KEMAL ČAUŠEVIĆ STIGAO U DRŽAVNI ZATVOR U VOJKOVIĆE

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kojeg je Sud BiH u maju prošle godine pravomoćno osudio na pet i po godina zbog primanja mita, konačno je večeras u 19 sati stigao na izdržavanje kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima.

On je od Suda mjesecima tražio odgodu.
Uhapšen 2014. godine

Kemal Čaušević, podsjećamo, uhapšen je u junu 2014. godine, u okviru najveće poslijeratne policijske akcije kodnog naziva “Pandora”, a suđenje mu je počelo 2017. godine.

U prvostepenom postupku bio je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita i pranja novca. No, Apelacioni odjel Suda BiH 26. maja ove godine oslobodio ga je krivičnog djela pranje novca, ali je presuđeno da mora vratiti 1,7 miliona KM nezakonito stečene imovinske koristi. Potvrđena mu je zatim kazna od pet i po godin saznaje “Avaz“.

Inače, akcija “Pandora“, pokrenuta 2014. godine, tretirala je više osoba. Ali osuđeni su samo Čaušević i Anes Sadiković na dvije godine. Optuženi Sedinet Karić napravio je sporazum s Tužilaštvom i osuđen je na godinu zatvora. No, kaznu je otkupio plativši 36.500 KM.

U presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega mu je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.
Za šta je oslobođen

Čaušević je oslobođen optužbe da je u periodu od 2007. do 2012. stavio u legalne tokove novac za koji je znao i koji je sam pribavio krivičnim djelom primanje dara. Presuda se odnosi na kupovinu 11 stanova.