KFOR pokušao da probije barikadu kod Zvečana

Pripadnici KFOR-a pokušali su sinoć da probiju betonsku barikadu u Dudinom kršu kod Zvečana, a veliki broj Srba pokušao je da ih u tome spriječi, zbog čega su vojnici bacali suzavce, pa je više građana zatražilo ljekarsku pomoć. Vojnici su oko 23 sata prvo postavili bodljikavu žicu, a potom teškim građevinskim mašinama počeli da ruše betonska barikadu kod Dudinog krša, koja blokira prilaz prelazu Jarinje.

Istovremeno sa intervencijom Kfora oglasila se sirena u Zvečanu, a u Dudinom kršu okupio se veliki broj građana koji su počeli da postavljaju novu, zemljanu barikadu.

Mađarski pripadnici Kfora su transporterima i kordonom blokirali Srbe, a u nekoliko navrata upotrijebljen je suzavac protiv okupljenih građana. Došlo je i do guranja i koškanja između pripadnika Kfora i mještana, nakon čega je više Srba zatražilo ljekarsku pomoć, prenosi Srna.

Kfor se oko 1.30 sati povukao u bazu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, a Srbi su cijelu noć proveli na barikadi koju su dodatno ojačali.

Šef kriznog štaba Civilne zaštite Zvečana Časlav Sofronijević rekao je da je situacija od jutros mirna, a da Srbi dežuraju na barikadi.

“Nećemo dozvoliti prolazak, ali se nadamo da pripadnici Kfora neće koristiti silu kako bi uklonili barikadu u Dudinom kršu, jer od te barikade i njenog opstanka zavisi opstanak svih nas”, kaže Sofronijević.

Snažna eksplozija odjeknula je oko 2 sata u blizini Ekonomskog fakulteta kod naselja Tri solitera, oštećena su dva vozila, a povrijeđenih nije bilo.

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti rekao je da je policija obavila uviđaj i da se najvjerovatnije radi o aktiviranoj ručnoj bombi.

(VisokoIN)