Kina kaže da zabrana TikToka odražava nesigurnost SAD-a

Zabrana vlade SAD-a da se na uređajima saveznih agencija te države koristi popularna aplikacija TikTok otkriva sve nesigurnosti Washingtona i predstavlja zloupotrebu državne moći, izjavila je danas portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

“Vlada SAD-a je previše proširila koncept nacionalne bezbjednosti i zloupotrijebila državnu moć kako bi potisnula kompanije drugih država. Koliko je SAD, najveća svjetska supersila, nesigurna u sebe kada se boji aplikacije koju obožavaju mladi”, rekla je Mao.

Američke savezne agencije treba da osiguraju da na njihovim uređajima više ne bude instalirana aplikacija TikTok, a za to imaju rok od 30 dana, objavila je sinoć Kancelarija za upravljanje i budžet Bijele kuće.

Američki članovi Kongresa smatraju aplikaciju, čiji je vlasnik kineska firma ByteDance, prijetnjom za nacionalnu bezbjednost i zabranili su njenu upotrebu na uređajima svojih zaposlenih glasanjem krajem decembra.

Sa više od milijardu aktivnih korisnika na svijetu TikTok je na šestom mjestu najviše korištenih društvenih platformi, prema posljednjem izvještaju ‘We Are Social’ koja prati razvoj digitalnog sektora, objavljenom u januaru.

Popularnu aplikaciju za dijeljenje kratkih video klipova koristi dvije trećine američkih tinejdžera, ali se Washington boji da bi Kina mogla koristiti svoja zakonska i regulatorna ovlaštenja da dobije privatne korisničke podatke ili da plasira sadržaj koji favorizuje Peking.

Zabrana američke savezne vlade uslijedila je nekoliko dana posle slične odluke Evropske komisije koja je zabranila aplikaciju TikTok svom osoblju da bi “zaštitila” instituciju.

Vlada Kanade je takođe objavila juče da će zabraniti TikTok na mobilnim uređajima koje daje svom osoblju, navodeći “neprihvatljiv nivo rizika” za privatnost i bezbjednost.

Sa druge strane Kina već duže vrijeme na dugoj listi blokiranih stranih društvenih platformi i aplikacija za razmjenu poruka ima Youtube, Twitter, Facebook i Instagram.