Klanjana kolektivna dženaza u Vlasenici, vječni smiraj pronašao 13-godišnji dječak

Vječni smiraj pronašli su Osmo Efendić (rođen 1961. godine) i 13-godišnji Rahman Hrnjić.

– Šta da kažem poslije 31 godine. Ubili su mi sina od 13 godina. Sad samo znam da imamo njegov mezar – rekla je Sadika Hrnjić, majka mučki ubijenog Rahmana.

Šemso Efendić je stigao iz Amerike i jedini je preživjeli od osmorice braće Efendića.

– Danas ukopavam sedmog brata Osmu. Sedam braće Efendića je ovdje i jedan bratić. Osmo je pronađen na masovnom stratištu u Pelemišima. Svaka riječ u ovom trenutku je suvišna. Ja sam nekim čudom ostao živ – kaže Šemso Efendić.

Federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić naglasio je da je Vlasenica mjesto ogromnog stradavanja Bošnjaka i da moramo čuvati kolektivno sjećanje na žrtve agresije.

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković komentarisao je činjenicu da je načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević, koji je optužen za najmonstruoznije zločine. Suđenje je u toku pred Sudom BiH.

– To je naša žalosna činjenica. Dosta je ljudi u institucijama koji su optuživani i procesuirani za zločine. To je naša realnost i sve je manje onih koji žele svjedočiti o zločinima i tužilaštva se manje bave time što je za mene civilizacijski poraz za sve nas – rekao je Duraković.

Dženaza-namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a nakon klanjanja prisutnima je, između ostalog, rekao da u Vlasenici ima dosta poteškoća.

– Pozivamo i naše državnike, pozivamo i predstavnike organizacija međunarodne zajednice, na veću budnost i pažnju kada je riječ o Vlasenici, ali i svakoj drugoj sličnoj sredini. Ovdje se pokušava i dan danas fabricirati neistina o tome kako je postojala krivnja Bošnjaka u Vlasenici. Braćo i sestre zar su nekome mogla biti kriva djeca u Vlasenici. Ovdje je agresor planirao zločin velikih razmjera. Između hiljada ubijenih Bošnjaka, među njima je 264 djece i maloljetnika. Jedan od dječaka koji je ubijen je ovdje ispred nas na tabutu. Imao je samo 13 godina. Ne smiju djeca ponovo biti nečija žrtva – rekao je Vahid ef. Fazlović.

U Vlasenici je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno oko 2.500 Bošnjaka. Za monstruozne zločine pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković. U Sudu BiH trenutno se vodi postupak protiv više osoba optuženih za zločine u Vlasenici.