Ko je Asmalova? Tokom rata u BiH intervjuisala Karadžića

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla priopćio je kako je ruska novinarka Darija Asmalova proglašena personom non-grata i da joj je zabranjen ulazak na Kosovo pet godina.

“Kao ministar unutarnjih poslova, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja, proglasio sam Dariju Asmalovu nepoželjnom osobom u Republici Kosovo. Njoj je zabranjen ulazak na teritorij Kosova pet godina”, napisao je Sveçla, javlja portal nova.rs.

Po njemu, svatko tko određenim ciljevima ili direktivama šteti ili pokušava da destabilizira Kosovo, suočit će se bez sumnje sa snagom zakona.

Kosovski ministar izjavio je u subotu da je Asmalova privedena na prelazu sa Srbijom.

On je na Facebooku napisao da se Aslamova lažno predstavlja kao novinarka te da su navode o njezinim aktivnostima potvrdile mnoge zemlje.Sumnja se da je špijunka i zbog toga joj je ulaz na Kosovo zabranjen.

U svojoj novinarskoj karijeri radila je intervjue sa mnogim političkim liderima optuženim za ratne zločine. Tokom rata u BiH bila je i na položajima VRS i uradila je intervju sa Radovanom Karadžićem s kojim se i slikala. Radovan Karadžić je dobio doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u Srebrenici.