Ko je Heci dozvolio da pravi zgradurinu bez hidranta? Utajio je porez, nije poštovao procedure, sad je sve izgorjelo

A zašto objekat nije imao hidrant, kada objekti (u sklopu su i hotel Heco te prodavnica) tih gabarita moraju imati i hidrant i sisteme ranog upozoravanja i… pitanje je koje treba postaviti vlasniku pijace Heco.

Jučer je u minut do devet ujutro Sarajlije uzbunio požar velikih razmjera koji je buknuo u naselju Stup, preciznije na pijaci Heco. Kako je za Raport potvrđeno iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, požar je zahvatio magacinski prostor na pomenutoj lokaciji, ali se i proširio na susjednu prodavnicu Megamarket.

Satima su se vatrogasci (čak 20 vozila i veliki broj službenika) borili s vatrom i na kraju lokalizovali, stručno rečeno likvidirali, požar.

Ono što je u glavnom gradu države otežalo gašenje požara jeste bizarna činjenica da objekat nema hidrant (?!). Kako je kazao Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo, to je umnogome otežalo rad vatrogascima, koji su vodu, vjerovali ili ne, morali dopremati cisternama.

A zašto objekat nije imao hidrant, kada objekti (u sklopu su i hotel Heco te prodavnica) tih gabarita moraju imati i hidrant i sisteme ranog upozoravanja i… pitanje je koje treba postaviti vlasniku pijace Heco.

Na pitanje Raporta čija je odgovornost činjenica što, u ovom slučaju pijaca Heco, objekat nema hidrant, direktor Brkanić za Raport je kazao da je, u prvom redu, vlasnik odgovoran za nepostojanje hidranta.

“Vlasnik pijace snosi najveću odgovornost, uz asistenciju i institucija (ViK, npr). Objekat takvih gabarita mora imati hidrant, sisteme ranog upozoravanja… Treba provjeriti i ko je vlasniku dao upotrebnu dozvolu”, kazao je naš sagovornik.

A gdje je u svemu tome Sead Heco?

Prije više od godinu Heco je, kao vlasnik Hecoproma, prihvatio sporazum o priznanju krivnje, samim tim ga je Kantonalni sud u Sarajevu proglasio krivim. Izbjegavao je plaćanje poreza i doprinosa na plaće te poreza na dohodak. Osuđen je na kaznu zatvora od godinu i novčanu kaznu od 15.000 KM, dok je pravnom licu Hecoprom izrečena novčana kazna od 20.000 KM.

Pritom je presudom oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom od 690.156,69 KM, čime je oštetio budžet FBiH. Navedena imovina postala je vlasništvo, odnosno imovina Federacije Bosne i Hercegovine.

Izbjegao je Heco i plaćanje hidranta i nanio štetu ne samo sebi nego i radnicima, naročito onim 200 koji imaju štandove na njegovoj pijaci i koji su jučer nijemo posmatrali kako vatrena stihija guta sve pred sobom.