Ko o čemu – plagijator o autorskim pravima

Poznati bh. muzičar Dino Merlin, ponovo je uveselio javnost svojim zalaganjem za zaštitu autorskih prava.

“Ovim pozivam sve autore širom Bosne i Hercegovine da se učlane kako bi jači i na okupu još bolje funkcionirali u korist svih muzičkih autora, kompozitora, tekstopisaca, pisaca filmske muzike i slično u našoj zemlji”, izjavio je poznati plagijator – Dino Merlin, čovjek koji je svoj život posvetio “obrađivanju” tuđih hitova.

Nešto starija publika još pamti koncert UB40 u Zagrebu, kada je pola sale na melodiju pjesme “Where Did I Go Wrong”, zapjevalo stihove pjesme Dine Merlina “Mjesečina k'o dukat žut”.

Na web stranici www.dinomerlin.com može se naći zanimljiva zabilješka o ovom događaju.

“Za obradu tuđe skladbe opet se odlučio komponirajući pjesmu “Mjesečina k’o dukat žut”.

Kad je sastav UB40 na koncertu u Zagrebu zasvirao tu svoju slabo poznatu pjesmu, publika je iz svega glasa zapjevala s njima Merlinov tekst. Zapanjeni reakcijom publike članovi benda i njihov menadžer odmah su se počeli raspitivati što se događa, a domaćini su ih, nakon poduljeg uvjeravanja, jedva uspjeli nagovoriti da odustanu od tužbe koju su htjeli podignuti protiv Dine Merlina.”

Velikim uspjehom Dine Merlina možemo smatrati i obradu pjesme “Pokraj rijeke Plive”, koja je pod nazivom “Jedna si jedina”, postala službenom himnom Bosne i Hercegovine.

Na spisku obrada žestokog borca za zaštitu autorskih prava našle su se i pjesme Michaela Jacksona “They Don’t Care About Us” (“Kad sve ovo bude juče”), Luce Carbonija “Farfallina” (“Paša moj solidni”), Manu Chao “Me gustas tu” (“Burek”) i mnoge druge.

O umjetničkom integritetu Dine Merlina nabolje govori činjenica da autocenzurira vlastite tekstove pjesama.

U vrijeme kada religija nije bila nešto popularna na ovim prostorima, Merlin je u svojoj pjesmi “Bosnom behar probeharao” pjevao “zbog nje sam izdao Boga i staru ljubav i sve što sveto je”, a sada, u vrijeme kada je religija zašla u sve pore našeg društva, poznati originalni plagijator pjeva:”zbog nje sam izdao SVE, i staru ljubav”.

Poznat je i kao čovjek koji datu riječ ne gazi jednom, već tri puta. Nakon izjave da neće nastupati u Beogradu, održao je tri rasprodata koncerta u beogradskoj Areni.

(VisokoIN/AbrašMEDIA)