Koji borci Vojske RS će prvi dobiti 100 maraka

BANJALUKA – Od ponedjeljka će u Srpskoj početi isplata jednokratne pomoći od 100 KM za boračke kategorije u Srpskoj, a pomoć će prvo dobiti borci koji nisu penzioneri.
Ovo je za “Nezavisne novine” potvrdila Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske, koja je dodala da će jednokratnu pomoć dobiti svi borci i da niko neće biti izostavljen.

“Svi borci će dobiti po 100 KM pomoći. Prvo isplaćujemo one borce koji nemaju penziju pa ćemo onda dalje nastaviti. Za sve to i kompletne penzionere, koji će takođe dobiti po 100 KM, a za koje će isplata početi u avgustu, obezbijedili smo 40 miliona KM”, kazala je Vidovićeva.

Ona je poručila da prema informacijama koje ovo ministarstvo ima, oko 180.000 boraca u Srpskoj nema penziju.

“Ministarstvo rada će nama sutra dostaviti taj spisak i mi još nemamo precizne podatke”, naglasila je juče Vidovićeva.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je cilj isplate ove pomoći podrška boračkim kategorijama.

“Nakon mladih, od ponedjeljka počinjemo s isplatom jednokratne pomoći borcima iz Republike Srpske u iznosu od po 100 KM. Sve ovo ima za cilj da im se pomogne”, napisao je Dodik na svom Twitter nalogu.

Odlukom Vlade Republike Srpske o isplati jednokratne novčane pomoći boračkim kategorijama i penzionerima Srpske predviđena je isplata 39.536.500 KM za 395.365 lica, saopšteno je nedavno iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske. Na jednokratnu pomoć u ovom slučaju pravo imaju borci, invalidi, članovi porodica poginulih boraca, te korisnici porodičnih invalidnina, a ta odluka objavljena je u “Službenom glasniku RS” od 30. juna 2022.

Podsjetimo, u toku je isplata jednokratne novčane pomoći za mlade od 16 do 29 godina u Republici Srpskoj, a prijave za ovu pomoć traju do 25. jula.