Kojim su firmama bili iznajmljeni parkinzi Općine Stari Grad koji su danas zapečaćeni u akciji policije

Sudska policija Federacije Bosne i Hercegovine je na osnovu naredbe Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, od 16.01.2024. godine, jutros u ranim jutarnjim satima započela operativnu aktivnost pružanja asistencije pripadnicima Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u predmetu izvršenja Rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu od 15.01.2024. godine.

 

– Službenici sudske policije su sa ciljem provedbe odluka suda kojim se u skladu sa odredbama Zakona o oduzimanju nezakonite stečene imovine pribavljene krivičnim djelom Federacije BiH osigurava imovina, blagovremeno poduzeli aktivnosti na pripremama sigurnosnih preduslova da se ista na dalje upravljanje preda Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

 

Predmet operativnih aktivnosti su privredna društva, odnosno parking prostori na lokaciji Tekija čikma bb i Kovači bb, općina Stari Grad Sarajevo.

 

U navedenoj aktivnosti učestvuju službenici sudske policije Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo i Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji BiH, a ista se provodi u koordinaciji sa Federalnom agencijom za upravljanje oduzetom imovinom i policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo – poručili su iz Sudske policije.

 

Prema saznanjima Raporta, riječ je o sudskoj naredbi vezanoj za krivični predmet protiv bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

 

Pored Hadžibajrića, optuženi su još Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić i Alma Destanović zbog osnova sumnje da su od 2019. do maja 2023. organizovali i rukovodili grupom za organizirani kriminal.

 

Oni se terete za pranje novca, zloupotrebu položaja, primanje i davanja dara i drugih oblika koristi.

 

Tužilaštvo KS je zatražilo privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi na osnovu Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, pa je nakon naredbe Suda, u ovom konkretnom slučaju, izvršeno pečećanje tri parkinga u vlasništvu Općine Stari Grad koji su bili iznajmljeni određenim pravnim subjektima.

 

– Svi parkinzi su izdati odlukom tadašnjeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića, bez saglasnosti Općinskog vijeća, a koje je on davao pod zakup za mizerne iznose.

 

Ovom jutrošnjom akcijom provodi se rješenje Suda, na prijedlog Tužilaštva. Parkinzi se oduzimaju s obzirom na to da se dokazalo da je Hadžibajrić povezan sa trećim licima – navodi izvor Raporta.

 

Parkinzi su do daljnjeg dodijeljeni u nadležnost Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

 

Prema našim saznanjima, sudskim rješenjem zabranjeno je raspolaganjem neizgrađenim građevinskim zemljištem (parkinzima) pravnim licima (firmama) LOGIC, na lokaciji Saliha Hadžihuseinovića Muvekita 4, potom TELAL, na lokaciji Tekija čikma bb u Općini Stari Grad, te PLAZA GROUP, u ulici Alipašina 21 u Općini Centar.

 

Sva tri parkinga su u vlasništvu Općine Stari Grad.