KOLIKE SU TRENUTNE CIJENE PELETA, DRVA, UGLJA: HOĆE LI BITI POSKUPLJENJA?

Kako se jesen bliži kraju, a zima dolazi i temperature padaju, svi oni koji nisu nabavili ogrjev kreću sa pripremama i nabavkom.

Kako se približava zima, ono što dodatno zabrinjava je rast cijena u narednom periodu. S obzirom na iznose plata i penzija, a poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ogroman broj građana ove zime neće moći zagrijati domove.

Cijene peleta, drva i uglja
U odnosu na april kada je cijena jedne tone peleta iznosila 490 KM, u novembru cijena tone peleta u Sarajevu košta u prosjeku 520 KM. Prosječna narudžba za jedno domaćinstvo koje se grije na pelet kreće se od tri do četiri tone. Tako će jedno domaćinstvo u prosjeku morati izdvojiti više od 1.500 KM.

Cijena peleta po toni u 2022. godini bila je čak i više od 1.000 KM, nakon čega je Vlada FBiH donijela odluku kojom najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 561,60 KM po toni.

Mnogi građani se griju na drva, a ogrijevno iscijepano drvo može se naći po cijeni od 165 KM (metar). Narudžba za domaćinstva koja se griju na drva uglavnom se kreće oko 10 metara drva, a morat će izdvojiti više od 1.500 KM za drva.

Iako nije u upotrebi kao pelet i drva, još uvijek se za grijanje koristi i ugalj.

Tona kamenog mrkog uglja u prosjeku košta 285 KM, dok je cijena drvenog uglja/lignita 235 KM.

Međutim, postoje naznake da bi cijene mogle rasti u narednom periodu. Prodavači ogrjeva se žale s obzirom da je drvo ove godine poskupjelo u šumarijama za 20 KM po kubiku, transport za 10 KM skuplji po kubiku, a slabija je ponuda drveta.

Prodavači kažu da će cijene rasti zbog problema s nabavkom drveta jer ne mogu osigurati potrebne količine, morali su povećati plaće svojim radnicima, a cijene sirovina stalno rastu. Sve će to morati platiti građani koji moraju osigurati ogrjev za grijnu sezonu.

Poskupio i plin
Bolja situacija nije ni za građane koji se griju na plin. U oktobru 2023. godine Vlada Federacije BiH donijela je odluku o poskupljenju plina za 4,96 posto.

Povećanje se odnosi na novodostavljene cijene prirodnog gasa za četvrti kvartal 2023. godine od strane ruskog isporučioca Gazprom Exporta.

Nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosi 0,837 KM/m3 u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala koja je iznosila 0,797 KM/m3, i primjenjuje se od 1. novembra ove godine